Közélet

Nagy verésekkel folytatódott az amerikai előválasztás

Bernie Sanders kicsit faragott tetemes hátrányán, Donald Trump pedig tovább növelte nagy előnyét a mostani amerikai előválasztásokon.

Egyenként óriási különbségű eredményeket, összességében viszont épp döntetlen közeli állapotot hozott az amerikai előválasztás újabb napja. Így is egy lépéssel közelebb kerültünk a novemberi Clinton-Trump csatához.

A republikánusok Arizonában és Utah-ban szavaztak (valamint Amerikai Szamoán, de onnan csak szabad mandátumú delegáltakat küldenek a nyári országos jelöltállító gyűlésre). Arizonából az állam mind az 58 delegáltját a győztes kapja - ez pedig Donald Trump lett, ráadásul meggyőző fölénnyel, közel kétszer annyi voksot szerezve, mint a második Ted Cruz. Utahból még most is csak lassan érkeznek be az eredmények, ám ott is egy nagyon nagy különbségű győzelem lesz: Ted Cruz nem csak elérte az 50 százalékos határt, aminél mind a 40 helyi delegált a győztesnek jár, hanem a szavazatok közel 70 százalékát mondhatja magáénak. A nap vesztese pedig John Kasich, aki ugyan Utah-ban megelőzte Trumpot, de ez delegáltakat nem ért.

Így Trump végül 58, Cruz 40, delegáltat szerzett ma, ami 754-464-144-es állást jelent. Ahhoz, hogy valaki jelölt legyen, 1237 delegáltra van szüksége. A Trump-ellenes pártelit célja az lehet, hogy megakadályozzák, hogy az ingatlanmágnás a jelölőgyűlésre ennél több küldöttel maga mögött érkezzen, így hiába lenne övé a relatív többség, az első szavazási körben nem lenne győztes, onnan pedig a többi jelölt támogatója összefoghatna ellene. Kérdéses, mi valósulhatna meg egy ilyen forgatókönyvből - mindenesetre ma egy kicsivel távolabb kerültek Trump megpuccsolásának lehetőségétől. Még 748 delegáltat osztanak ki a nyárig 17 államban, Trumpnak ebből 483-at kéne megszereznie a biztos sikerhez.

A demokrata oldalon három államban voksoltak: a legtöbb delegáltat Arizonában osztották ki, emellett Utah-ban és Idahóban voksoltak. Végül Arizonát Hillary Clinton nyerte a még nem végleges adatok szerint közel 20 százalékos előnnyel, Utah és Idaho viszont Sandersé lett, úgy, hogy mindkét helyen nagyjából háromszor annyi voksot kapott, mint a volt külügyminiszter. Mivel a demokratáknál minden államban a szavazatok arányában osztják ki a delegáltakat, ez összességében (még nem végleges eredmények alapján) 75-56-os Sanders-győzelmet jelent mára - azaz jól látszik: hiába nyeri a kis államokat meggyőző fölénnyel, ha a nagyokat elveszti. Clinton előnye hatalmas volt már eddig is, most pedig 1231-931-re vezet. A győzelemhez 2383 kell, de az igazán fontos szám a 2026: ennyi delegált jelenti a többséget a szabad mandátumú, a végeredményt általában nem megfordító szuperdelegáltak nélkül. Vagyis az előválasztás hivatalosan ugyan még nem lefutott, Sandersnek a hátramaradt 25 államban átlagosan 16 százalék előnnyel kéne nyernie, hogy fordítson.

Az előválasztások szombaton folytatódnak, legalábbis a demokratáknál. Aznap szavaz Washington állam, valamint Hawaii és Alaszka. Április első felében viszonylag csendesebb időszak jön (Wisconsinban, valamint a demokratáknál még a kicsi Wyomingban voksolnak), majd az ország figyelme keletre irányul: április második felében szavaz előbb New York, majd egy hétre rá szinte a teljes északkeleti partvidék.

Hillary Clinton Donald Trump Ted Cruz elnök választás USA Bernie Sanders John Kasich
Kapcsolódó cikkek