Közélet

Gallóné a pedagógus-bérrendszerről: úgy rossz, ahogy van

A szerdai akciónk egy törvényes sztrájk, amely attól vált jogszerűvé, hogy sikerült megállapodni az elégséges szolgáltatásokról a kormánnyal – jelentette ki a Magyar Időknek adott interjújában a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Galló Istvánné.

Galló Istvánné az interjúban arról beszélt, hogy szerinte a pedagógus-bérrendszer „úgy rossz, ahogy van”, nem tükrözi, ha valaki többet, jobban dolgozik, több diplomája van. Ugyanakkor nem vitatta, hogy szükség van a pedagógusok ellenőrzésére, de szerinte változtatni kell a minősítési rendszer jelenlegi anomáliáin.

A magyar gyerekek teljesítményének utóbbi években bekövetkezett jelentős romlása kapcsán úgy fogalmazott: ebben mindenkinek van felelőssége, a pedagógusoknak is. De nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy milyenek a munkakörülmények a köznevelési intézményekben, így többek között, hogy mekkora a tananyag, a gyerekeknek hány órája van egy nap.

Gallóné, arra a kérdésre, hogy szerinte elfogadható-e az, hogy a politika az utóbbi hetekben beszivárgott az iskolákba, azt válaszolta: "Minden politika, így az oktatás is az. Egy középiskolás gyerek pedig lát, hall és kérdez is. Az a pedagógus felelőssége, hogy objektíven el tudja mondani azt, ami a mostani helyzetet jellemzi. Egy demokráciában teljesen normális, hogy mindenki, akár a diákok is elmondhatják véleményüket megfelelő, kulturált módon. Erre kell őket megtanítani."

Gallóné szerint a sztrájkbizottság négypontos követelései közül csak a Klik átalakításával kapcsolatban történt előrelépés, de sem a kötelező óraszámok rögzítéséről, sem a bérpótlékokról nincs megegyezés. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt mondta, hogy az egyeztetések a szerdai sztrájk után folytatódnak.

Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg, ebben a PSZ-en kívül benne van az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, a kezdeményezéshez azóta több más szervezet is csatlakozott.

Gallónéék arra is kérték az embereket, hogy április 20-án délben öt percre országszerte „álljon le az élet”: hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban.

PSZ Pedagógusok Szakszervezete pedagógussztrájk
Kapcsolódó cikkek