Közélet

Mexikói és orosz vendégmunkások Nógrádban

Szügyön három nagy, autógyáraknak beszállító nemzetközi cég is betelepült az ipari parkba. Mexikói, orosz és szerb vendégmunkásokat dolgoztatnak a Balassagyarmathoz közeli faluban. Az egyik luxuskabriók tetőponyvájának gyártásával foglalkozik. Ők az igen távoli Mexikóból hoztak munkásokat - írja a Nol.hu.

A munkaerő-behozatal oka, hogy az év első felében megnőtt a rendelésállomány, de a környéken nem találtak szakképzett varrónőket. Ezért kellett a tolucai gyáregységükből áthelyezni asszonyokat három hónapra. A rendelésállomány nem csökkent, ezért oroszországi és szerbiai gyáregységükből is irányítottak ide munkásokat.

Hiába épült ipari park és telepednek meg Szügyön nagy cégek, egyre nehezebben találnak megfelelő szakembereket – mondja Markó Antal, az 1450 fős nógrádi település polgármestere. Az interneten folyton találni hirdetéseket, amelyek az itteni ipari parkba minőségbiztosítási mérnököket, folyamatellenőröket, gyártástervezőket keresnek. " Salgótarján környékén 20-25 százalékos a munkanélküliség, ám az állástalanok zöme szakképzetlen "– teszi hozzá a polgármester.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek