Közélet

Nem mond le újra az adócsalásért elítélt polgármester

Gyenes Levente úgy véli: a tavasszal rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés miatti joghátránya mára okafogyottá vált.

Nem mond le ismét megszerzett mandátumáról Gyenes Levente, Gyömrő vasárnap újraválasztott polgármestere annak ellenére sem, hogy a megyei kormányhivatal szerint ezt kell tennie. A politikus egy belügyminisztériumi állásfoglalásra hivatkozva úgy véli: a tavasszal rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés miatti joghátránya mára okafogyottá vált.

Gyenest áprilisban mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet.

Az elítélt városvezető, megelőzve az ilyenkor elkerülhetetlen méltatlansági eljárást, május végén önként távozott posztjáról (mint mondta: nem kívánta kellemetlen helyzetbe hozni a képviselő-testületet). Már akkor jelezte, hogy újra indulni fog a polgármesterségért, mivel a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. Kiemelte: lemondásával lehetőség nyílik arra, hogy a gyömrői lakosok a megismert információk birtokában döntsenek arról, továbbra is alkalmasnak tartják-e a város irányítására.

Gyenes az augusztus 28-ai időközi voksoláson fölényesen nyert két kihívójával szemben.

A Pest megyei kormányhivatal vezetője, Tarnai Richárd kormánymegbízott az MTI megkeresésére hétfőn közölte: a méltatlanság a régi-új polgármesterrel szemben még mindig fennáll, így amennyiben Gyenes Levente nem távozik önként, a kormányhivatal kezdeményezni fogja a méltatlansági eljárás lefolytatását a képviselő-testületnél. A testületnek a következő ülésén, legkésőbb a méltatlanság megállapításának kezdeményezését követő 30 napon belül ki kell mondania a méltatlanságot. Ha ez nem történik meg vagy a döntés jogszabálysértő, a kormányhivatal a közigazgatási és munkaügyi bíróságnál fogja kezdeményezni a polgármester méltatlanságának kimondását.

Gyenes Levente arról tájékoztatott, hogy Gyömrő jegyzője megkérte, s hétfő este kézhez kapta a Belügyminisztérium önkormányzati módszertani főosztályának szakmai állásfoglalását. E szerint a polgármester méltatlansága már nem áll fenn, nem kell lemondania. A dokumentumban egyebek mellett az olvasható, hogy "az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlansággal megszüntetni nem lehet, mert ennek egyik alapfeltétele nem áll fenn. Nevezetesen a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában született". Az állásfoglalás kitér arra is, hogy az ítélet Gyenes Levente "előző" tisztségét megszüntette volna, ha ő maga nem mond le. A BM módszertani főosztálya nem lát okot a méltatlansági eljárás lefolytatására, bár mint megjegyzik: véleményük nem kötelező érvényű. Az eljárást a képviselő-testület vagy a kormányhivatal lefolytathatja, a polgármester pedig bírósághoz fordulhat.

A régi-új városvezető kedden azt mondta: "a Gyömrőn élők döntöttek (...); a választás eredménye, a közel 80 százalékos támogatottságom magáért beszél, ezért nemcsak saját magamért, hanem városunkért és az itt élőkért is megvédem bármely jogi fórumon igazamat." A Pest megyei kormányhivatal kedden közleményben tudatta: fenntartja és megerősíti a gyömrői választásról hétfőn közölt álláspontját, vagyis azt, hogy az újraválasztott polgármesternek le kell mondania.

Gyömrő lemondás polgármester gyenes levente adócsalás
Kapcsolódó cikkek