Közélet

A kormány és három párt is kikérte a szavazók személyes adatait

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik és a kormány igényelte a névjegyzékben szereplő választópolgárok személyes adatait a Nemzeti Választási Irodától az október 2-ai népszavazás kampányában - közölte az NVI.

A népszavazási törvény lehetővé teszi, hogy a népszavazás kezdeményezői és az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok a névjegyzékben lévő választópolgárok személyes adatait (nevét és lakcímét) igényeljék a választási irodáktól közvetlen politikai kampány céljára. Az így megkapott adatok kizárólag a kampány céljára használhatók fel, és azokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, majd a megsemmisítésről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.

Az adatszolgáltatás nem ingyenes, az igénylőnek a kötelező legkisebb munkabér tízhavi összegének megfelelő összegű - azaz jelenleg 1 millió 110 ezer forintos - adatszolgáltatási díjat kellett érte az NVI számlájára befizetni.

Minden választópolgárnak lehetősége van arra, hogy megtiltsa az adatai kiadását kampánycélokra. Ezt elektronikus úton az NVI (www.valasztas.hu), illetve személyesen vagy levél útján a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodához benyújtott kérelemben lehet kezdeményezni.

Az NVI felhívta a figyelmet arra is, hogy a névjegyzéki adatok kiadásának megtiltása nem azonos a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból történő adatszolgáltatás megtiltásával. Ez utóbbi a marketing, valamint különböző kutatások céljából a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból történő adatkiadást korlátozza, és nem terjed ki a választási kampányban történő felhasználás céljából a névjegyzékből teljesített adatszolgáltatásra.

adatok személyes adat Népszavazás
Kapcsolódó cikkek