Közélet

Hatalmas sikert aratott David Bowie

Az év elején elhunyt világsztár, David Bowie műgyűjteményének 350 darabját vitte kalapács alá a Sotheby’s londoni irodája november 10–11-én. Az aukciót óriási érdeklődés kísérte, a londoni teremben 1700-an, az interneten pedig 26 ezren követték élőben. Bowie teljes kollekciója és műgyűjtői látásmódja csak halála után vált nyilvánossá, noha szívesen kölcsönzött műveket kiállításokra. Az árverési anyag „best of” válogatása – mintegy kétszáz műtárgy – július és október között Los Angelesben, New Yorkban és Hongkongban is látható volt, mielőtt visszaérkezett Londonba. A kiállításokon több mint százezer látogató volt, a rajongókat vonzotta, hogy betekintést nyerhetnek a titokzatos művész gondolkodásmódjába és gyűjtőszenvedélyébe.

Az árverés alaphangját rögtön az első tétel megadta, amikor Bernard Leachnek, a modern brit kerámia nagy alakjának egy 5-7 ezer fontra becsült vázájáért (Leaping Fish) 32 500 fontig tartott a licit. A legmagasabb becsértékkel (2,5-3,5 millió font) Jean-Michel Basquiat Air Power című festménye indult, és ez jutott legmagasabbra is: 7,09 millió fontért vitték el. A graffitiket idéző képet 1997-ben vásárolta meg Bowie, miután ő játszotta a Basquiatról szóló életrajzi filmben Andy Warholt. Egy másik kedvenc, Damien Hirst művét, a Beautiful, shattering, slashing, violent, pinky, hacking, sphincter painting című festményt – amelynek elkészítésében Bowie is részt vett – 755 ezer fontért ütötték le, ez a becsérték háromszorosa.

A gyűjtemény festészeti részének fókuszában a 20. századi angol művészet volt, a 130 brit műalkotás közül több új árrekordot ért el. Ilyen volt Frank Auerbach Gerda Boehm portréja, amely 3,789 millió fontért kelt el, messze meghaladva 300-500 ezer fontos becsértékét. Peter Lanyon tájképei is közel álltak Bowie szívéhez, a legdrágább közülük a Witness lett 797 ezer fontos leütési árral, 250-350 ezer fontos becsérték mellett. Helyet kapott a kollekcióban Marcel Duchamp is, A Bruit Secret című munkája 180-250 ezer fontos becsértékét megduplázva, 557 ezer fontért talált gazdára.

A 47 főművet tartalmazó esti árverés 24,3 millió fontos összleütéssel zárult, a második napon a délelőtti árverésé 7,2 millió font, a délutánié – ahol az excentrikus olasz dizájner Ettore Sottsass és a milánói Memphis Csoport munkái kerültek kalapács alá – 1,4 millió font lett az előzetesen becsült 130 ezer font helyett. Eredetileg a három aukciótól összesen 10-12 millió fontot vártak – majdnem 33 millió lett a vége.

Sotheby’s david bowie
Kapcsolódó cikkek