Jelenleg Ausztria lakossága 8,63 millió, 2020-ra várhatóan kilenc-, 2080-ra tízmillióan lesznek majd az országban - olvasható a lapban. Az újság az Osztrák Statisztikai Hivatal (Statistik Austria) becsléseire hivatkozva azt írta, hogy bevándorlók nélkül az ország lakossága 2080-ra 6,5 millióra süllyedne. A korábbi számítások szerint Ausztria a kilencmilliós lélekszámot csak 2024-re érte volna el.
   
A lap arról is beszámolt, hogy jelenleg igen alacsony és stagnál a gyermekvállalási hajlandóság Ausztriában, a termékenységi ráta 1,5, vagyis a szülőképes korú nők átlagosan ennyi gyereket hoznak a világra. A becslések szerint ez a szám, amely nemzetközi viszonylatban alacsonynak számít, a következő évtizedekben sem fog jelentősen változni.
   
A hivatal szerint 2080-ra nagyjából 18-ról 26 százalékra növekedhet a nem Ausztriában születettek száma, Bécsben pedig a jelenlegi 34-ről 42 százalékra változhat.
   
Bécsben 2004-ben 1,61 millióan laktak, az akkori előrejelzések szerint 2029-re vártak 1,7 milliós lakosságszámot. Azonban jelenleg 1,86 millióan élnek a fővárosban, és a lakosok száma 2022 végére elérheti a kétmilliót.
   
Az előrejelzés szerint a tartományok közül leginkább Bécs népessége fog növekedni, 2080-ra 25 százalékkal többen, mintegy 2,3 millióan lakhatnak majd az osztrák fővárosban. Hasonló ütemben nőhet a következő hatvan évben Alsó-Ausztria és Burgenland lakosságszáma is. 2080-ra Alsó-Ausztriában 1,64 millióról 2 millióra, Burgenlandban 290 ezerről 346 ezerre nőhet majd az ott lakók száma.
   
Karintia az egyetlen tartomány, ahol az előrejelzések szerint mintegy három százalékkal kevesebben élhetnek majd hatvan év múlva.
   
A statisztikai hivatal számításai szerint 2080-ra 18-ról 28 százalékra nőhet a 64 év felettiek száma. Azonban a bevándorlók nélkül a nyugdíjasok aránya ekkorra már sokkal magasabb, 36 százalék lenne. A 19 év alattiak száma is emelkedik, a hivatal szerint elsősorban a fiatal bevándorlók és az Ausztriában élő külföldiek gyermekvállalási kedve miatt. Nélkülük húsz éven belül kilenc százalékkal csökkenne a fiatalok száma.
   
Konrad Pesendorfer, a Statistik Austria vezetője szerint azonban a bevándorlás csak rövid távon oldja meg az elöregedő társadalom problémáját, hosszú távon csak a több gyermek születése jelenthet megoldást.
   
A hivatalvezető az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott, hogy számításaik szerint az Ausztriába érkező bevándorlók száma 2020-ig még magas lesz, utána normalizálódik a helyzet, évente nagyjából 40 ezren jönnek majd. 2015-ben 113 ezer bevándorló maradt az országban.
   
A rádió beszámolójában elhangzott, hogy az utóbbi évek tapasztalata szerint a bevándorlók elsősorban az uniós tagországokból érkeznek, jellemzően Németországból, Romániából és Magyarországról. A tavalyi menekülthullám azonban megváltoztatta ezt az arányt, hiszen 2015-ben főként szíriaiak és afgánok jöttek.