Közélet

Csepreghy átadta az OLAF-jelentést Tarlós titkárságának

A kormány nevében a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára csütörtökön átadta a Főpolgármesteri Hivatalnak az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését a 4-es metró beruházásáról.

Csepreghy Nándor a Főpolgármesteri Hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: a kormány döntése alapján, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter utasítására adta át a jelentés teljes dokumentációját Tarlós István főpolgármester titkárságának.
   
Az átadás céljáról szólva hozzátette: ahhoz, hogy a magyar kormány kialakíthassa álláspontját és válaszolhasson az Európai Bizottság felvetésére, miszerint a 4-es metró beruházása kapcsán a 2010 előtti városvezetés 166 milliárd forintot "lopott, csalt el vagy használt fel szabálytalanul", meg kell ismernie a Fővárosi Önkormányzatnak mint kedvezményezettnek és a jelenlegi vezetésnek mint jogutódnak a véleményét.
   
Ezért - folytatta - a jelentéshez mellékelt kísérőlevélben arra kérte Tarlós Istvánt, hogy február 28-ig ossza meg a magyar kormánnyal az OLAF-jelentésben feltárt cselekményekkel kapcsolatos álláspontját, hogy elindulhasson az egyeztetés a magyar kormány és az Európai Bizottság között.
   
Csepreghy Nándor hangsúlyozta: bízik abban, hogy a Fővárosi Önkormányzatban elvégzett munka érdemben hozzájárul majd ahhoz, hogy a kormány csökkentse a kárt, amit a 2010 előtt városvezetés és kormány okozott Magyarországnak.
   
A jelentés nyilvánosságra hozására vonatkozó kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: nem a magyar, hanem az európai adatvédelmi szabályok alapján minősítette az OLAF a dokumentumot, ezért a magyar kormány a Európai Bizottsághoz akkreditált álladó képviseletén keresztül azt kérte a szervezettől, hogy oldja fel ezt az európai korlátozást. Szerinte ha az OLAF és az Európai Bizottság feloldja azt, a magyar kormány egy napon belül feltölti a jelentést a honlapjára. Hozzátette: a kormány világos, írásos nyilatkozatot vár az OLAF-tól és az Európai Bizottságtól ebben az ügyben.
   
Úgy vélte: nem kérdés, hogy Magyarország 13 éves európai uniós történetének legnagyobb fejlesztéséről és legnagyobb korrupciós ügyéről van szó.
   

Csepreghy Nándor azt üzente azoknak a baloldali politikusoknak, akik különböző technikai okokra vezetik vissza az ügyet, hogy az állítások nem igazak, az Európai Bizottság kilátásba helyezett büntetetésének az egyedüli oka, "a Demszky-korszakban ellopott, elcsalt vagy szabálytalanul felhasznált forrásmennyiség".
   
Kérdésre válaszolva elmondta: a teljes beruházás 452 milliárd forintos költségvetéséből 272 milliárd forintnyi szerződés érintett korrupciós ügyben, ebből 166 milliárd forintról mondja azt az OLAF, hogy ellopták vagy elcsalták. Hozzátette: a 166 milliárd forintból 76 milliárd forint érkezett EU-s fejlesztési projektből, aminek 15 százalékát a hazai, 85 százalékát pedig az Európai Bizottság költségvetése állta. 
   
Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány abban érdekelt, hogy az ügyészség által folytatott eljárások minél hamarabb lezáruljanak és a magyar igazságszolgáltatás mondhassa meg, hogy mely magánszemélyeknek, politikusoknak, politikához köthető üzletembereknek vagy cégeknek kell helytállni az okozott kárért.

MTI Csepreghy Nándor átadta az OLAF-jelentést a Főpolgármesteri Hivatalnak. Fotó: MTI -->

OLAF-jelentés 4-es metró Főpolgármesteri Hivatal Csepreghy Nándor
Kapcsolódó cikkek