Úgy fogalmazott, hogy Törökország örökké ott lesz Cipruson. Mint mondta, a török hadsereg kivonása csak akkor lehetséges a szigetről, ha Görögország is kivonja csapatait.
   
Erdogan arra figyelmeztette Athént és a Ciprusi Köztársaságot, hogy Törökország mint garantáló hatalom nélkül hiába várnak megoldást Ciprus problémájára. A török elnök emlékeztetett: az egyesítésre vonatkozó korábbi ENSZ-javaslat, az Annan-terv már nem érvényes.
   
Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és a sziget északi, török részét irányító Mustafa Akinci hétfő óta tárgyalt Genfben a ciprusi rendezésről, s csütörtökön ugyanott nemzetközi konferenciát tartottak a sziget biztonságát garantáló hatalmak - Görögország, Törökország és Nagy-Britannia - külügyminisztereinek részvételével, de a tárgyalások január 18-tól ismét szakértői szinten folytatódnak.
   
Az értekezleten elnöklő António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az eredmények biztatók, de gyors megoldásra nem szabad számítani.
   
A külügyminiszterek legközelebb akkor találkoznak, ha a szakértők elkészítették jelentésüket. Azon tanácskozáson a mostani megbeszélésekhez hasonlóan, az ENSZ, a ciprusi török és görög közösségeket képviselő tárgyalók, az küldöttsége, továbbá a görög, a török és a brit külügyminiszterek vesznek majd részt.
   
A nagyjából egymillió lakosú Ciprus 1974 óta megosztott, azóta, hogy a török hadsereg megszállta a sziget északi részét válaszul a görög ciprióták puccsára, amelynek célja az ország Görögországhoz csatolása volt, és komoly aggodalmat váltott ki a török cipriótákból. A 2004 óta az Európai Unió részét képező Ciprusi Köztársaság fennhatósága csak a sziget déli részére terjed ki, ahol a görög lakosság él. Az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot Ankarán kívül más állam nem ismeri el.