Közélet

Tízmilliárd lejes hiánnyal vádolja a román szociáldemokraták vezére a volt kormányt

A román költségvetésben keletkezett állítólag tízmilliárd lejes (700 milliárd forint) hiánnyal vádolta meg Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a leköszönt bukaresti szakértői kormányt, amely szerint a vád hamis.

A román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap este egy televíziós műsorban közölte, hogy súlyos rendellenességekre bukkantak a kormánynál, miután a múlt héten iktatták be a PSD és a szabadelvű ALDE alkotta koalíció által támogatott új kabinetet.

Dragnea szerint a tavalyi költségvetésből 10 milliárd lej hiányzik a betervezett bevételekhez képest, ezért szerinte indokolt egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása, amely többek között Anca Dragu volt román pénzügyminisztert fogja meghallgatni.

A vádakra hétfőn reagáltak a leköszönt kormány tagjai. Dragu képtelenségnek nevezte Dragnea állítását, és közölte, tavaly GDP-arányosan 2,6 százalék volt az államháztartási hiány az eredetileg betervezett 2,95 százalékhoz képest. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a szakértői kormány valójában megtakarított pénzt, hiszen nem költöttek el 1,5 milliárd lejt, amennyi a megvalósult és a tervezett államháztartási hiány különbözete. Dragu szerint ha a PSD elnökének igaza lenne, akkor az államháztartási hiány 4,1 százalékra ugrott volna.

Dacian Ciolos volt miniszterelnök egy közösségi oldalon közölt bejegyzésben válaszolt. Úgy vélte, Dragnea egy "bűvészmutatvánnyal" próbálkozik most, hogy szembesült a román gazdaság valós számaival, és tudatában van annak, hogy nem tudja teljesíteni a parlamenti választások előtt tett ígéreteket. Ciolos szerint a PSD vezetői tavaly is mindenért a szakértői kormányt tették felelőssé, és most folytatják elterelő manővereiket, hogy kimagyarázzák a "teljesíthetetlen és hazug választási ígéreteiket".

A PSD 45 százalékkal nyerte meg a december 11-i romániai parlamenti választást, ami a párt történetében példátlan sikernek számít. Az új kormányzati oldal már a múlt héten több kiadásnövelő intézkedést fogadott el a választási programjukba foglaltak teljesítése érdekében.

Így a parlament valamennyi nyugdíjat egészségügyijárulék-mentessé tett, a 2000 lejnél (140 ezer forint) kisebb öregségi járandóságok esetében pedig törölték a 16 százalékos jövedelemadó-kötelezettséget. A kormány egy pénteken elfogadott sürgősségi rendelet értelmében júliustól valamennyi nyugdíjat további 9 százalékkal megemeli, miután az idén január 1-jétől emelkedtek már a nyugdíjak 5,25 százalékkal. Emellett január 1-jétől több adócsökkentés is életbe lépett.

Az új román kormány várhatóan január folyamán, legkésőbb február elején elfogadja az idei állami költségvetést. Elemzők a tavalyi évre 5 százalék körüli román gazdasági növekedéssel számolnak, az idei évre 3,7-4,1 százalékos GDP-bővülést vetítenek előre.

Románia Liviu Dragnea korrupció
Kapcsolódó cikkek