Közélet

Borkai: még nincs döntés az olimpiai pályázat visszavonásáról

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke még bízik abban, hogy újrateremthető az egység a 2024-es budapesti olimpiai pályázat mögött, ám hangsúlyozta: az esélyek jelentősen csökkentek az elmúlt napok eseményei következtében.

Borkai Zsolt szerint a pályázatnak csak akkor van esélye, ha konszenzus van a támogatásában. A politikai egység megvolt - tette hozzá -, mostanra azonban több párt is politikai megfontolások miatt elfordult az ügytől. Éppen ezért szerinte a politikai egység visszaállítása a kulcs, s nem a népszavazás a megoldás, még akkor sem, ha a pályázat támogatói kerülnének többségbe, mivel nem lehet elég gyorsan kiírni a kérdésben a voksolást.

Borkai Zsolt azt is jelezte, nincs információja arról, hogy bárki döntött volna már a pályázat visszavonásáról, az elkövetkező napokban azonban várhatóan eldől a kérdés. Kiemelte, vélemények vannak, s ezek abba az irányba mutatnak, hogy egyértelműen meggyengült a magyar pályázat. A sportvezető meglátása szerint másfél éve még nem okozott volna problémát egy ilyen népszavazási kezdeményezés, az egy természetes folyamat lett volna, most azonban mindez azt eredményezi, hogy a MOB sem tudja tenni a dolgát a kandidálás ügyében, ami így a finisben óriási hátrányt jelent.

Pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere megállapodtak abban, hogy a szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően - még szerda este, de legkésőbb csütörtökön - Orbán Viktor és Tarlós István újból találkozik, és megvitatják a további szükséges teendőket.

Rendezzünk-e Olimpiát?

Két éve szerencsésebb lett volna népszavazást tartani az olimpiai pályázatról – véli az egyik oldal. A másik szerint a sikeres élsport nem helyettesítheti az egészséges társadalmat. Öt karika, öt kérdés: Dénes Ferenc sportközgazdászt és Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológust faggattuk nemzetegyesítésről, a rendezési költségekről és a fejlesztések átláthatóságáról!

 

Varga: Jót tenne az olimpia a magyar gazdaságnak

A nemzetgazdasági miniszter szerint az olimpia megrendezése összességben pozitív hatással lenne a gazdaságra. Varga Mihály hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, sajnálja, hogy a budapesti olimpia esetében az eredetileg nemzeti ügyből pártpolitikai ügy lett, és azok, akik korábban támogatták a budapesti olimpia megrendezését, ma már nem támogatják azt. Hangsúlyozta, bár egy város, ebben az esetben a főváros jelentkezett az olimpia megrendezésére, de ez Athéntól kezdve Rióig egy egész ország nemzeti ügye volt.

budapesti olimpia olimpiai pályázat Népszavazás momentum mozgalom
Kapcsolódó cikkek