A szerdán elindított program "a jó irányba tett nagyon fontos lépés", mert az elutasított menedékkérőknek távozniuk kell az országból, a kormány pedig humanitárius, de praktikus okokból is előnyben részesíti az önkéntes távozást a hazatoloncolással szemben - mondta Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője.
   
A tárca reméli, hogy minél többen csatlakoznak a Starthilfe Plus nevű programhoz, de nincs előrejelzése arról, hogy mennyi menedékkérő élhet a lehetőséggel - tette hozzá Dimroth a kormányszóvivői tájékoztatón.
   
A Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) együttműködésben zajló önkéntes hazatérési és újrakezdési programra (REAG/GARP) épülő új támogatási rendszerben a távozásra még a menedékjogi kérelmük elbírálása előtt vállalkozó menedékkérők fejenként 1200 euró támogatáshoz juthatnak, amennyiben visszavonják kérelmüket. Az elutasított menedékkérők 800 eurót kaphatnak, ha vállalják, hogy nem fordulnak bírósághoz a kérelmük elutasítása miatt és az ország elhagyására megszabott határidőn belül távoznak. További feltétel, hogy a támogatott vagyontalan legyen.
   
A támogatás felét Németországban, második felét a hazatérés után, a támogatott hazájában folyósítják. A 12 éven aluli gyermekek után a támogatás 50 százalékának megfelelő összeg jár, négynél több tagból álló család esetén pedig további 500 euró pótlék.
   
Csatlakozhatnak a programhoz, és 800 eurós támogatást szerezhetnek azok is, akik úgynevezett befogadotti státussal rendelkeznek, de hajlandóak az önkéntes távozásra. Ez a státus olyan menedékkérőknek jár, akik nem jogosultak a menekült vagy oltalmazott státusra, vagyis menedékjogi kérelmüket elutasították, de egyben felfüggesztették az ország elhagyására kötelező határozatot, mert valamilyen okból nem térhetnek vissza hazájukba, például azért, mert nincsenek úti okmányaik.
   
A visszaélések elkerülése érdekében egy sor ország állampolgárait nem vonták be a jogosultak körébe. Így a nyugat-balkáni térség egyetlen országának állampolgárai sem vehetnek részt a programban.
   
Németországban tavaly mintegy 55 ezer menedékkérőnek ítéltek meg pénzügyi támogatást az önkéntes távozáshoz, összesen 21,5 millió euró értékben. A hazatoloncoltak száma jóval alacsonyabb volt, nagyjából 25 ezer elutasított menedékkérővel szemben hajtották végre az ország elhagyására kötelező menekültügyi hatósági határozatot.
   
Tavaly 280 ezer menedékkérő érkezett Németországba, ez alig egyharmada a 2015-ös 890 ezernek.