Közélet

Újra előkerült a nagypénteki munkaszüneti nap

Az értékek és az érdekek találkozásának nevezte nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a törvényjavaslat újbóli benyújtásakor.

A húsvét előtti péntek szabaddá tételét a politikus a rendszerváltás óta eltelt mintegy huszonöt év egyik fontos adósságának nevezte. Balog Zoltán szólt az intézkedés várható pozitív hatásáról a turizmusra, és úgy ítélte meg: az elmúlt években a gazdaság növekedése érdekében tett kormányzati intézkedések pozitív hatásai többet nyomnak a latba a gazdaság szempontjából, mint egy fizetett szabadnap elrendelése.

Az ellenzék december 24-ét nyomja

A törvényjavaslattal kapcsolatban az ellenzéki pártok a nagypéntek mellett december 24-e munkaszünetté nyilvánítását is támogatnák. A Jobbik, az MSZP és az LMP padsoraiból felhangzott hozzászólások alapján december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítása sokkal kisebb gazdasági károkozás mellett szintén megvalósítható. Balogh Zoltán válaszában késznek mutatkozott a Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáról egyeztetni.

Nem újdonság a javaslat

A javaslat nem újkeletű: a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását még Orbán Viktor dobta be a köztudatba tavaly októberben. Akkor Balogh Zoltán és Lázár János az őszi parlamenti ülésszakban be is nyújtottak egy törvényjavaslatot, amely azonban év végére szépen csendben lekerült a napirendről. Akkor még a szociális ágazatban dolgozók számára is kilátásban volt egy plusz munkaszüneti nap.

nagypéntek munkaszüneti nap
Kapcsolódó cikkek