Közélet

A tilalom ellenére is égnek a tüzek

Március 3-tól tilos tüzet gyújtani az országban, mégis újabb és újabb tüzekhez kell hívni a tűzoltókat.

„Az év eleje óta 4040 szabadtéri tűzesetről tudunk, ebből az elmúlt egy hónapra körülbelül ezer jutott” – válaszolt a Világgazdaságnak Hajdu Márton tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (OKF) szóvivője. A tilalmat a Földművelésügyi Minisztérium rendelte el az összes megyére. Akkor oldja fel, ha csökken a tüzek keletkezésének kockázata, tehát vagy tartós esőzés kezdődik, vagy ki kell várni, amíg kizöldül a természet. Most még száraz, gyúlékony szőnyeget alkot az olvadás után szabadra került avar és fű, amely a szokatlanul nagy tél idején a jég alatt rekedt, így nem tudott elbomlani.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Hiába a tiltalom - Kép: Médiaworks Hiába a tiltalom - Kép: Médiaworks[/caption]

A tavalyi enyhe tél ebből a szempontból kedvezőbb volt, mert akkor hamarabb indulhatott a humuszosodás. 2016 egészében ötezernél kevesebb tűzhöz hívták a tűzoltókat, míg a 2012-es nagyon száraz télen 22 ezerhez. Az idei eddigi tűzesetek számát átlagosnak tartja Hajdu Márton. A tüzek többsége péntek délután és vasárnap este között keletkezik, de például – az OKF honlapja szerint – egyedül március 24-én, csütörtökön 135 tűz volt az országban.

A katasztrófavédelem aznap 345 helyen tartott tűzvédelmi ellenőrzést, 193 szabálytalanságot talált, 59 hatósági felhívással élt, egy kötelezést adott ki és 9 bírságot szabott ki. Az OKF által felügyelt tűzoltóság mintegy 2000 tűzoltóval, 500 gépjárművel és további eszközökkel látja el feladatát, ez elég volt még a 2012-es csúcsmunkák idején is.
A 41 egyesületbe tömörülő önkéntes tűzoltók is rendelkeznek a megfelelő szakképzettséggel és felszereltséggel. A Magyar Tűzoltó Szövetség és az OKF épp a napokban írt ki pályázatot számukra, amelyen kétszázezer forint és egymillió közötti összeget igényelhetnek idei költségeik fedezésére.

tilalom katasztrófavédelem tűzgyújtás
Kapcsolódó cikkek