Közélet

Átléptek egy határt a törökök, betiltotta a kampányt egy német tartomány

Megtiltják a törökországi alkotmánymódosító népszavazáshoz kapcsolódó kampányrendezvényeket a németországi Saar-vidéken - közölte kedden a tartomány miniszterelnöke.

Annegret Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy a török miniszterek németországi és hollandiai rendezvényei körül kibontakozott viták nyomán a tartományi kormány "minden lehetőséget megragad, hogy megtiltsa az ilyen rendezvényeket Saar-vidék területén".

A saarbrückeni vezetés a tiltást a külföldiek tartózkodását szabályozó törvény 47. paragrafusára hivatkozva rendeli el, amely lehetőséget ad valamennyi tartománynak a németek és külföldiek békés együttélését veszélyeztető politikai tevékenység megakadályozására.

A "törökországi belső konfliktusoknak nincs helyük Németországban" - jelentette ki Annegret Kramp-Karrenbauer, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A mai Németországot a náci rendszerrel összehasonlító kijelentések és gyalázkodások révén felizzott hangulatban az a veszély fenyeget, hogy a kampányrendezvényeken is előfordul ilyen "büntetőjogilag releváns" megnyilvánulás, ezt pedig Saar-vidék kormánya nem tűrheti, és nem várhat, míg a szövetségi kormány lép az ügyben, vagy kialakul uniós szintű szabályozás - tette hozzá a tartományi miniszterelnök.

Hangsúlyozta, hogy nem személyi, hanem tartalmi kérdésről van szó, Saar-vidék nem a népszavazási kampány résztvevőit, hanem bizonyos kijelentéseiket utasítja el, és nem tűri a visszaélést a szólásszabadsággal, "liberális demokráciánkat nem lehet a demokráciával ellentétes célok népszerűsítésére felhasználni".

Az utóbbi hetekben feszültebbé vált a német-török kormányzati viszony, miután több német városban a helyi hatóságok megakadályozták török miniszterek kampányrendezvényeit, mire Ankara a náci módszereket idéző eljárással vádolta meg Németországot és terroristák támogatásával vádolta meg Angela Merkelt.

Kedden a német szövetségi kormány belügyminisztere, Thomas de Maiziere is éles hangú nyilatkozatban ítélte el az ankarai vezetés nyilatkozatait és tevékenységét az áprilisi ügydöntős népszavazás kampányával kapcsolatban. Léteznek "nagyon világos határok, amelyeknél véget ér a toleranciám" - mondta a CDU-s miniszter.

Ilyen határ a többi között, amikor "külföldi miniszterek" a Szürke Farkasok szélsőséges török nacionalista szervezet tagjai között megszokott gesztussal - karlendítéssel - üdvözlik hallgatóságukat német földön, vagy a náci rendszerrel hasonlítják össze Németországot.

"Ennek az országnak a belügyminisztereként nem tűröm el, hogy uszítással elmélyítsék nálunk a török belső konfliktusokat, és békétlenséget teremtsenek polgártársaink között, amennyiben ilyesmi előfordul, cselekedni fogunk, méghozzá előzetes bejelentés nélkül" - jelentette ki Thomas de Maiziere.

A miniszter a török kormány nyilatkozatait abszurdnak és minden alapot nélkülözőnek nevezte. Mint mondta, Ankara az "áldozat szerepében akar tetszelegni", hogy kiváltsa mindazon török szavazók szolidaritását, akik eddig nem támogatták az alkotmánymódosítást.

A Bild című lap keddi összesítése szerint az ankarai vezetés legalább 15 németországi kampányrendezvényt tervez az április 16-i népszavazásig. A rendezvényeken a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) magas beosztású tisztségviselői, parlamenti képviselők és volt miniszterek lépnek fel az Ankarából a német szövetségi kormánynak megküldött lista szerint. A legtöbb eseményt Berlinben, Hamburgban, Stuttgartban és a legtöbb németországi töröknek otthont Észak-Rajna-Vesztfáliában tervezik.

Németországban él a határon túli legnagyobb török közösség, mintegy hárommillió tagja közül nagyjából minden második rendelkezik szavazójoggal Törökországban. A tervezett alkotmánymódosítás az AKP-alapító államfő, Recep Tayyip Erdogan jogkörének kiterjesztéséről szól.

A Saar-vidék tartományi kormányának bejelentésével kapcsolatban megfigyelők felhívják a figyelmet, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer a helyi törvényhozási (Landtag-) választást felvezető kampány közepette döntött a török rendezvények megtiltásáról.

A Landtag-választást március 26-án tartják. A legutóbbi felmérések szerint a CDU a szavazatok 34-36 százalékára számíthat, ami megfelel az előző, 2012-ben tartott választáson elért 35,4 százaléknak. A második helyen a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) végezhet 33 százalékkal, ami erősödés a 2012-es 30,6 százalékhoz képest.

A harmadik helyen az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) végezhet 12-13 százalékkal, gyengülve a 2012-es 16,1 százalékhoz képest. A negyedik helyen a CDU-től jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) végezhet 6-7 százalékkal. Az ötödik helyre a Zöldek kerülhetnek, az ökopárt az 5 százalékos bejutási határ alatt, 4 százalékon áll, így kieshet a Landtagból. Ugyancsak 4 százalékon áll a liberális FDP, amely így az előrejelzések szerint nem szerzi vissza 2012-ben elveszített törvényhozási képviseletét.

Németország populizmus diplomácia Törökország kampány
Kapcsolódó cikkek