BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-csúcs: Aláírták az évfordulós nyilatkozatot

Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint az uniós központi intézmények vezetői szombaton délelőtt Rómában aláírták azt a közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az unión belüli együttműködés folytatása, az EU előtt álló példátlan kihívások jövőbeni közös kezelése mellett.

Nem írta alá az unió elődszervezeteit alapító szerződések megkötésének hatvanadik évfordulójához időzített nyilatkozatot és nem is vett részt a szombati római csúcstalálkozón Nagy-Britannia, amelynek miniszterelnöke várhatóan napokon belül elindítja azt a folyamatot, amelynek végén az ország kilép az unió tagjainak sorából.

A nyilatkozat a nemzetközi migrációs válságot nevezi meg az EU-t érő legnagyobb kihívások egyikeként.

Az állam- és kormányfők azt is kinyilvánították, hogy a jövőben is együtt cselekszenek, "szükség esetén több ütemben és eltérő szorosságú együttműködésben, de mindig ugyanabban az irányban", összhangban az alapszerződésekkel, és mindig nyitva tartva az ajtót azok előtt, akik csatlakozni akarnak a szorosabb együttműködéshez.

Orbán: minden népnek gondoskodnia kell saját biztonságáról és jólétéről

Európát csak akkor lehet rendbetenni, ha minden nép gondoskodik saját hazájának biztonságáról és jólétéről - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A nagy kihívásokra csak saját magunktól remélhetünk megoldást, az alapvető munkákat mindenkinek otthon kell elvégeznie - szögezte le a kormányfő nyilatkozatában, amelyet az M1 aktuális hírcsatorna ismertetett.

"Ha biztonságos Magyarországot akarunk, csak magunkra számíthatunk, nekünk kell biztonságossá tenni" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: "Ha azt akarjuk, hogy gazdaságilag fejlődjünk, nekünk kell többet és jól dolgoznunk, versenyképesnek lennünk".

A gazdaság építéséhez is mindenkire szükség van, mindenkinek jut munka - emelte ki a kormányfő. Mindezeket "nem fogják helyettünk elvégezni, nem változtat rajta semmilyen ünnepi deklaráció" - ismételte meg.

Juncker: az EU osztatlan és oszthatatlan

Az Európai Unió osztatlan és oszthatatlan - hangoztatta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Kijelentette, hogy a jelenkor kihívásainak a tagországok legjobban akkor tudnak megfelelni, ha együttműködnek.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Jobbra Paolo Gentiloni olasz kormányfő, balra Joseph Muscat Málta miniszterelnöke. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Jobbra Paolo Gentiloni olasz kormányfő, balra Joseph Muscat Málta miniszterelnöke. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda[/caption]Juncker méltatta az unióban eddig elért eredményeket, és az EU elődszervezeteit megalapító, pontosan 60 évvel ezelőtt aláírt szerződésekre utalva azt mondta: "Vannak aláírások, amelyek nem halványulnak el."

Donald Tusk, a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke egyebek között azt emelte ki, hogy a tagállamoknak az évforduló alkalmából meg kell újítaniuk szövetségüket.

Olasz kormányfő: Európa késésben van a globális kihívásokkal szemben

Európa leállt és megkésve válaszolt a migráció, a védelem, a gazdaság, a munkahelyek problémáira, ez vezetett az európaiak és az unió eltávolodásához - jelentette ki Paolo Gentiloni olasz kormányfő.

A tagországok állam- és kormányfői, valamint az uniós intézmények vezetői előtt felszólalva kijelentette, hogy miközben a világ mozgásban van, Európa leállt, ez okozta, hogy az európaiak egy része "elutasította" az EU-t a kilépésre szavazva, máshol pedig ugyanez "nemzeti bezárkózáshoz" vezetett.

A mostani csúcstalálkozónak az legyen az üzenete az európai közvélemény felé, hogy "tanultunk a leckéből, és erőnk van az újraindulásra, az EU következő évtizedeinek a biztosítására" - hangoztatta Gentiloni.

Muscat: az EU-nak ambiciózusabbnak kell lennie a jövőben

Az Európai Uniónak ambiciózusabbnak kell lennie a jövőben ahhoz, hogy továbbra is egyedülálló eredményeket érhessen el az együttműködésnek köszönhetően - jelentette ki Joseph Muscat, az unió soros elnökségét betöltő Málta kormányfője.

A tagországok állam-, illetve kormányfői, valamint az uniós intézmények vezetői előtt beszélve Muscat hangoztatta, hogy a közös munka során figyelembe kell venni a tagországok egyéni adottságait és érdekeit, de valamennyi tagállamnak szolidaritást is kell tanúsítania szükség esetén, és az uniónak egységesnek kell maradnia.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke egyebek között arról beszélt, hogy a találkozón aláírandó nyilatkozattal az uniós vezetőknek kötelezettséget kell vállalniuk lakosság felé, egyebek között arra vonatkozóan, hogy az elért eredményeket a következő nemzedékeknek is továbbadják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.