Közélet

Hollandiát fenyegeti a török kormány

Biztos, hogy lesznek Hollandiát érintő török szankciók - jelentette ki Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török miniszter hétfőn Ankarában részletek említése nélkül.

A Dogan török hírügynökség szerint Celik sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: "Hollandia megadta magát a szélsőjobboldalnak. Válság előtt állunk. A holland bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) elnöke, Geert Wilders dzsámik bezárásáról és kitoloncolásokról beszél. Napjaink fasizmusa a kulturális felsőbbrendűséget hirdető megközelítésből ered. Ez fenyegeti Európát, a probléma megoldásában nagy munka vár az unióra".

Celik arra szólította fel az európai politikusokat, hogy ne maradjanak pártatlanok az ügyben, emeljék fel a szavukat, ítéljék el és indítsanak közös harcot a jelenség ellen. A tárcavezető nyomatékosította: a török nép nem hagyja magára Európában élő fiait a rasszistákkal szemben.

Hollandiában szerdán parlamenti választásokat tartanak. A kampány egyik központi témája a holland identitás kérdése, valamint az állam viszonyulása a bevándorlókhoz és az iszlámhoz. Mark Rutte kormányfő pártjának legfőbb riválisa a PVV.

Hollandia és Törökország között a napokban diplomáciai vitát okozott, hogy a holland hatóságok nem engedték meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyen az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen.

Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes üzletemberek előtt hétfőn Isztambulban arról beszélt, hogy a török-holland diplomáciai konfliktusban Hága elérkezik majd ahhoz a ponthoz, hogy bocsánatkérésre kényszerül. A politikus jelezte: Törökország a szükséges választ adja a holland bánásmódra.

Az NTV török hírtelevízió beszámolója alapján a miniszterelnök-helyettes felszólalásában kifejtette: Európát nem várja jobb jövő. Aggódunk érte. A hasonló európai történések az elmúlt 5-6 évben teret nyerő szélsőjobboldal, neofasizmus és neonácizmus "lábnyoma". Kurtulmus figyelmeztetett: ha Európát elragadja a szélsőséges rasszizmus, az idegen- és iszlámgyűlölet, valamint a Törökország-ellenesség "örvénye", néhány év múlva a mérsékelt politikusok képtelenek lesznek saját választási kampányt tartani.

populizmus Törökország kampány
Kapcsolódó cikkek