Közélet

Kisebb botrányt kavart az Eurócsoport elnöke

Leszólta Dél-Európa országait Jeroen Dijsselbloem, az euróövezet pénzügyminisztereiből álló Eurócsoport elnöke.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfőn közölte a holland pénzügyminiszterrel készített interjúját, aki - miközben fontosnak nevezte a nehéz helyzetben lévő országoknak nyújtott pénzügyi mentőcsomagokat, -  az uniós mentőcsomagra szoruló egyes dél-európai államok vonatkozásában kijelentette: „nem költhetem minden pénzemet piára és nőkre, hogy aztán segítséget kérjek”. Később ezt azzal magyarázta, hogy mondanivalója saját magára vonatkozott, majd ezt kiegészítette azzal, hogy megfogalmazása mindegyik országra egyformán érvényes.

A holland politikus nyilatkozata miatt António Luís Santos da Costa portugál miniszterelnök és Matteo Renzi volt olasz kormányfő lemondásra szólította fel az Eurócsoport elnökét. Előbbi szerint Európa elveszti a hitelességét, ha Dijsselbloem nem mond le, Renzi pedig ostoba kijelentésnek nevezte az olaszokhoz és spanyolokhoz intézett szavakat. Az Európai Parlament szocialista képviselői is tiltakoztak. Gianni Pittella frakcióvezető szerint a holland pénzügyminiszter sokkoló szavaival túlment egy határon, és diszkriminatív érvelést használt a dél-európai országok ellen, ezért alkalmatlan az Eurócsoport vezetésére.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is elfogadhatatlannak nevezte a kijelentést, azt „rasszistának és szexistának” minősítette. A holland politikus megjegyzését Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa is elítélte.

"Szavaimat félreértették, nem akartam az észak-déli feszültséget tovább szítani. Gyakran fogalmazok ilyen közvetlenül, ha valakit ezzel megbántottam, attól elnézést kérek, és legközelebb majd ezt a leckét szem előtt tartva nyilatkozom. Sajnálom, ha valakit megsértettem, de közvetlenségem oka a holland nyíltság, a kálvinista kultúra is” - magyarázkodott Dijsselbloem, nyomatékosítva, hogy nem hajlandó lemondani.

Jeroen Dijsselbloem mandátuma nak 2018 januárjában jár le, ám már legutóbbi kijelentései előtt is ingott a széke, miután hazai pártja, a Munkapárt (PvdA) hatalmasat bukott a múlt heti hollandiai választásokon, így valószínűleg nem lesz tagja a következő kormánynak.

mentőcsomag eurózóna eurócsoport uniós tisztviselők
Kapcsolódó cikkek