Közélet

Klein Dávid újra oxigénpalack nélkül vág neki az Everestnek

Tegnap elkezdődött Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Mount Everest 8848 méter magas csúcsának oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar hegymászás történetében.

 A várhatóan 2,5 hónapos expedíció költségvetése mintegy 150 millió forint, a jelentősebb tételek közé tartozik a felkészülés, a felszerelés, a logisztika, az alaptábor kialakítása és persze az engedélyek beszerzése. Csak a csúcstámadás megkísérléséért 30 millió forintot kell leszurkolni, a kommunikáció pedig 40 milliót emészt fel. Kleinék táborláncos mászóstílust alkalmazva a Déli-nyereg útvonalán próbálkoznak, előreláthatólag május második felében.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Fotó: Földi D. Attila Fotó: Földi D. Attila[/caption]

Már több mint hétezren elérték az Everest csúcsát, köztük négy magyar, de tisztán, azaz palack nélkül mindössze kétszázan. Klein és Suhajda Nepál fővárosából, Katmanduból, 2840 méterről indulva egy hét alatt gyalog közelíti meg az 5344 méteren kialakítandó alaptábort. Az expedíció első szakaszában olyan hazai hírességek is részt vesznek, mint Lilu, az RTL műsorvezetője, Száraz Dénes színész, Geszti Péter előadó-producer, Badár Sándor humorista, valamint Szalay Balázs és Bunkoczi László autóversenyzők.

A túracsapat küldetésének érzi, hogy felhívja a figyelmet a természet szeretetének fontosságára, a hegyek szépségére és a környezet sérülékenységére. Az alaptábort Török Edina vezeti, az expedíció menedzsere pedig Stefano Favaro.

Klein Dávid elmondta: viharos a kapcsolata a Mount Everesttel, hiszen 2014-ben 150 méter hiányzott a csúcsig, ezért az elmúlt hónapokban fizikailag és mentálisan is alaposan felkészült, hogy a lehető legnagyobb esélye legyen a sikeres csúcstámadásra. Suhajda Zoltán pedig arról beszélt, hogy a hegymászás számára az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Ahogy fogalmazott: nemcsak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni, hanem önmaga megismerését is.

kihívás Himalája Klein Dávid everest hegymászás
Kapcsolódó cikkek