Közélet

Líbia is benyújtja a számlát Brüsszelnek

Líbia nyolcszázmillió eurós segélycsomagot követel a partjairól induló menedékkérők megállítására az Európai Uniótól és Olaszországtól - írta a Corriere della Sera című olasz napilap hétfőn a Rómában zajló Európa-Afrika miniszteri találkozóhoz időzítve.

Újra segélyt követel Líbia

A napilap az Olaszország és Líbia között február 2-án aláírt migrációs megállapodás részleteit hozta nyilvánosságra. A dokumentum szerint Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnöke a bevándorlók megállítására helikoptereket, hajókat, parti járőrözésre alkalmas motorcsónakokat, mentőautókat, terepjárókat és más járműveket, műholdas telefonokat, búvárfelszerelést, éjszakai távcsöveket, valamint katonai radarrendszert is kért. Utóbbit a Corriere megjegyzése szerint csak ENSZ-felhatalmazással lehet átadni Tripoli kormányának a Líbiával szembeni fegyverkorlátozás miatt.

Az újság hozzátette: eddig az EU és Olaszország 200 millió eurót bocsátott Líbia rendelkezésére. A lapnál úgy látják, a líbiai követelések megnehezítik a tárgyalásokat a Rómában zajló migrációs találkozón, amelyen az EU tagállamai és az észak-afrikai Tunézia, Algéria és Líbia képviseltetik magukat, többnyire miniszteri szinten. A líbiai miniszterelnök a Tripoliban zajló harcok miatt lemondta részvételét, ezért az egységkormányt a bel- és a külügyminiszter képviseli. A Corriere hangsúlyozta, hogy év eleje óta már több mint húszezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, és majdnem kivétel nélkül Líbiából indultak el.

Ezreket mentettek ki a tengerből

Mindeközben egy szintén olasz hírügynökségi jelentés szerint csak az elmúlt 24 órában több mint 3 ezer embert mentettek ki a Földközi-tengeren. A migránsokat 25 különböző akcióban szállították a szárazföldre, a legsikeresebb egy német–francia–olasz közös művelet volt. Ennek során 9, tengeren hánykolódó hajóból összesen ezer embert, köztük 200 gyermeket mentettek meg. A mentőegységek szerint a javuló időjárás miatt ismét egyre többen próbálkoznak az átkeléssel.

Tüntetés Athénban

A határok megnyitásáért, a Törökország és az közötti megállapodás ellen tüntettek bevándorlók és sok görög is a hétvégén Athénban. A jelenlegi megállapodás értelmében ugyanis a bevándorlóknak addig kell Görögországban maradniuk, amíg el nem bírálják menedékjogi kérelmüket. Ez jelentős probléma, hiszen az egy évvel ezelőtt elfogadott EU-török megállapodás óta összesen14 ezren várják, hogy ez megtörténjen, és továbbutazhassanak Európa központja felé. A hirtelen felhúzott menekülttáborokban is egyre rosszabbak a körülmények, a helyi civilszervezetek szerint nem ritkák az öngyilkossági kísérletek.

A Brüsszel és Ankara közt hetek óta tartó konfliktus miatt egyébként a török külügyminiszter szerdán bejelentette: országa felfüggeszti a bevándorlók Görögországból való visszavételét. Ez éppen a legrosszabbkor jött Athénnak, hiszen csak szombaton mintegy 200 menedékkérő érkezett az Égei-tenger szigeteire. Az úgynevezett hot spotokban már alig van hely, a migránsok regisztrációja is hónapokig tart.

Menekültek a magyar határnál

Kissé jobb a helyzet a magyar határon, összesen tizenkilenc határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn. A hatóság honlapján olvasható statisztika alapján pénteken hat, szombaton hét, vasárnap ismét hat személyt tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál a rendőrök és a katonák. Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 62 embert tartóztattak föl, a megelőző héten – március 6-ától 12-éig – ez a szám 147 volt. Más külső határszakaszon és beljebb az országban a héten négy határsértőt fogtak el – derül ki a rendőrségi összesítésből.

bevándorló börtönőrök Líbia Földközi-tenger athén
Kapcsolódó cikkek