Közélet

Visszakaphatják pénzüket a megbírságolt autósok

Visszajárhat az ötvenezer forintos bírság az autósoknak, ha bebizonyosodik, hogy a közterület-felügyeletek valóban nem a jogszabályban előírt, hitelesített kamerák felvételei alapján osztották ki a szabálytalankodóknak a büntetéseket.

Tarlós István kifakadása nyomán kerekedett ügy a napokban a közterület-felügyeletek legújabban használt, térfigyelő kamerák képei alapján kiszabott bírságolási szokásaiból. A budapesti főpolgármester több fórumon is nyiltakozott arról, hogy a közterületeseknek nem  a pénzbeszedés lenne az elsődleges feladatuk, egyúttal azt javasolta az autósoknak, hogy ezeket a büntetéseket ne fizessék be.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Visszakaphatják pénzüket a megbírságolt autósok Fotó: AFP Visszakaphatják pénzüket a megbírságolt autósok Fotó: AFP[/caption]Ezt követően az Index megkeresésére az ORFK úgy foglalt állást: miután a közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt.

A Totalcar ilyen előzmények után kérdezte meg dr. Vágány Tamást, a DAS Jogvédelmi biztosító csoportvezető jogtanácsosát, aki szerint ha a kerületi térfigyelő kamerák valóban nem felelnek meg a rendeletnek, akkor az érintett önkormányzatok nem folytathatják az eddigi gyakorlatot, sőt, azok az autósok, akiknek ügyében kevesebb mint fél éve emelkedett jogerőre a közterület-felügyelet döntése, újrafelvételi eljárást kezdeményezhetnek.

A megbüntetett autósoknak figyelembe kell venniük még egy időkorlátot: miután tudomást szereztek arról, hogy nem hitelesített kamerákkal készült felvételek alapján büntették meg őket, tizenöt napjuk van benyújtani az új eljárásra vonatkozó kérelmüket. Ez a több mint két hét akkor kezdődik, amikor az autósok egyedi adatigénylése után a kerületek kiadják a kamerák hitelesítési dokumentumainak másolatait, vagy megírják, hogy nem rendelkeznek vele.

közlekedés kamera bírság Tarlós István közterület-felügyelet
Kapcsolódó cikkek