Közélet

Elmaradhat a kereskedelmi háború

Bizalomerősítő, gyümölcsöző és baráti jelzőkkel minősített tárgyalásokat folytatott egymással Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, akik Trump floridai nyaralójában tekintették át a két ország utóbbi időben feszültségekkel jellemzett gazdasági kapcsolatait, majd arra jutottak, hogy a gondok megoldásához erősítik a párbeszédet.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Donald Trump - Kép: AFP Donald Trump - Kép: AFP[/caption]

A pénteken zárult csúcstalálkozóról a szándékok kölcsönös megerősítésén túl semmilyen konkrétum nem szivárgott ki, ahogy korábban Angela Merkel német kancellár és Abe Sindzó japán kormányfő bemutatkozó látogatását sem követte kétoldalú szerződések tucatjainak aláírása.

A korábbi érces stílust hátrahagyva simulékony hangnemre váltó Trump mindamellett tudatta a kínai elnökkel, hogy számára kiemelten fontos az amerikai munkahelyek biztonsága és megtartása, noha azt nem tette hozzá, hogy az olcsó kínai termékek e téren erodáló hatást váltanak ki. Száznapos programot hirdettek annak kidolgozására, miként lehetne a kölcsönös előnyöket szem előtt tartva csökkenteni a külkereskedelemben megmutatkozó brutális kínai többletet az amerikai termékek exportjának ösztönzésével.

Kínai részről Hszi Csin-ping elsősorban a barátság elmélyítését és a nemzetközi konfliktusok rendezésében történő közös fellépés fontosságát hangsúlyozta, itt az észak-koreai atomprogram okozta fenyegetést mindketten kiemelték. A találkozó idején, a díszvacsora alatt mért csapást az amerikai légierő szíriai katonai bázisokra, ezt is visszafogottan kommentálták az elnökök. A kínai elnöki különgép a napfényes Floridából hazaindulva leszállt a napsütötte, de jéghideg Anchorage-ben, ahol Bill Wallace kormányzó ismertette a delegációval az alaszkai befektetési lehetőségeket.

Egyesült Államok Donald Trump csúcstalálkozó kereskedelmi háború amerikai-kínai kapcsolatok
Kapcsolódó cikkek