Közélet

Fej-fej mellett Macron és Le Pen

Emmanuel Macron független, centrista jelölt a szavazatok 23,11 százalékát, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje pedig a 23,08 százalékát kapta a francia elnökválasztás első fordulójában 32 millió voks összesítése alapján – közölte vasárnap este a francia belügyminisztérium. A korábban közölt részeredmények még Marine Le Pen vezetését mutatták.

Emmanuel Macron a szavazatok 23,11 százalékát, Marine Le Pen pedig a 23,08 százalékát kapta a francia elnökválasztás első fordulójában 32 millió voks összesítése alapján.

Vasárnap este 10 órakor, 20 millió szavazat összeszámlálása után még úgy nézett ki,  Marine Le Pen vezet. A radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje birtokolta a voksok 24,38 százalékát, Emmanuel Macron független jelölt pedig a 22,19 százalékát  - közölte a belügyminisztérium. (Mi történik a piacokon az elnökválasztás után? A Világgazdaság körkérdésére elemzők válaszolnak.)

A tárca tájékoztatása szerint a jobboldali konzervatív Francois Fillon az összeszámolt szavazatok 19,63 százalékát, Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt pedig a 18,09 százalékát kapta. A minisztérium megjegyezte, hogy az összeszámolt voksokba még nem tartoznak bele a legnagyobb francia városokban leadott szavazatok.

Ez az első alkalom, hogy egyetlen fősodorbeli párt jelöltje sem jutott be második fordulóba az elnökválasztáson Franciaországban.

Egyértelműen új fejezet kezdődik a francia politikában – mondta az AFP francia hírügynökségnek Emmanuel Macron. „A franciák kifejezték a megújulás iránti kívánságukat” – fogalmazott a 38 éves volt gazdasági miniszter Macron és kijelentette, hogy a társadalom egyesítésére törekszik a parlamenti választásokig.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Viszonylag jelentős részvétel az első fordulóban Fotó: AFP Viszonylag jelentős részvétel az első fordulóban Fotó: AFP[/caption]Marine Le Pen kampányfőnöke, David Rachline úgy nyilatkozott az exit poll adatok fényében: a választás második fordulója „a globalizációról szóló szavazás lesz”.

A Harris és az Elabe közvélemény-kutatók szerint is a függetlenként induló, Európa-barát Emmanuel Macron vezet a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában. A Harris 24 százalékot, az Elabe pedig 23,7 százalékot jósol a 39 éves volt gazdasági miniszter Macronnak.

Mindkét közvélemény-kutató szerint a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen áll a második helyen a voksok 22 százalékával, így a május 7-én tartandó második fordulóban Macron és Le Pen szállhat versenybe az elnöki posztért.

Vezető francia konzervatív politikusok és Benoit Hamon szocialista elnökjelölt vasárnap egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy a centrista Emmanuel Macront fogják támogatni az elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen radikális jobboldali jelölttel szemben.
Miután az első, egybehangzó becslések szerint Macron és Le Pen jut be a második fordulóba, Benoit Hamon szocialista elnökjelölt azt mondta támogatóinak, hogy pártja „történelmi csapást” szenvedett szavazóbázisától, és felszólította a választókat, támogassák Macront, és utasítsák el Le Pent „a lehető legerősebb módon”.

Bernard Cazeneuve jelenlegi szocialista miniszterelnök felhívott minden demokratát, hogy szavazzanak Macronra a második fordulóban, Jean-Marc Ayrault külügyminiszter pedig Twitter-bejegyzésben szólított fel Macron támogatására. Stéphane Le Foll kormányszóvivő bejelentette, hogy szintén a független jelöltre szavaz a második fordulóban.

A hagyományos francia politikai színtér másik oldalán Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív miniszterelnök (2002-2005), a jobbközép Köztársaságiak tagja, mely párt jelöltje, Francois Fillon a második fordulóból kiesett, kijelentette: „Habozás nélkül Emmanuel Macron mögé kell állnunk!”

Francois Fillon elismerte vereségét, amiért, mint mondta, egyedül ő a felelős, és felhívta támogatóit, hogy Macront támogassák a Nemzeti Front vezetőjével szemben. Szavai szerint Le Pen „csődbe viszi Franciaországot, ha megválasztják”.

Macron francia elnökválasztás Le Pen
Kapcsolódó cikkek