Közélet

Francia elnökválasztás: a lövöldözés sem változtatott a sorrenden

Úgy tűnik, a csütörtöki párizsi lövöldözés nem befolyásolta a francia elnökválasztás erősorrendjét.

A csütörtöki párizsi lövöldözés sem befolyásolta a francia elnökválasztás erősorrendjét, az egyedül a megengedőbb Jean-Luc Mélenchonnak árthat - vélte Soós Eszter Petronella politológus az M1 aktuális szombat délelőtti műsorában. Szerinte nagy kérdés, hogy az utolsó három napban a választók "nekiállnak-e olvasni és gondolkodni".[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

A szakember hozzátette, a jelenlegi felmérésekből az látszik, hogy a második fordulóban Jean-Luc Mélenchon Francois Fillon és Marine Le Pen ellen is nyerne, Emmanuel Macron pedig minden párosítást megnyerne, ha bejutna a második fordulóba, míg Le Pen egyet sem.

Magyarország szempontjából Soós Eszter Petronella szerint az az egyetlen kérdés, hogy unióellenes jelölt kerül-e az Elysée palotába. Ha Mélenchon vagy Le Pen nyerne, az az európai integráció végét jelentené, és visszatérne az erőpolitizálás, amely Magyarország számára kedvezőtlen. A másik verzió a többsebességes Európa, amely mellett Francois Fillon és Emmanuel Macron több szempontból is letette a voksát.

Ismert: egy merénylő csütörtökön 21 óra körül tüzet nyitott egy rendőrbuszra Párizsban. Az eset során egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. A támadó is meghalt, őt agyonlőtték. A merénylet elkövetését később az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

Fillon francia elnökválasztás Le Pen Párizs
Kapcsolódó cikkek