Közélet

Steinmeier: Európa nem hallgathat, amikor Budapesten ez történik

Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU) - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén.

Steinmeier hangsúlyozta: "amikor Európában vitákat folytatunk, akkor azt szilárd, normatív alapon tesszük. Legyenek a vitás kérdések bármilyen összetettek, soha nem téveszthetjük szem elől a legfontosabbat, azt, hogy a szabadság és demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei nem képezhetik vita tárgyát.

"Ha a jogállamiság és az emberi jogok világítótornya akarunk lenni a világban, akkor nem lehet közömbös számunkra, amikor ezek az alapelvek Európán belül meginognak" - mondta a német államfő.

A magyar Országgyűlés kedden szavazta meg a felsőoktatási törvény kormány által kezdeményezett módosítását. Eszerint a jövőben akkor működhet oklevelet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön.

A módosítás ellen az elmúlt napokban a hazai és nemzetközi oktatási és tudományos élet számos képviselője felszólalt.

A CEU hétfőn memorandumot juttatott el az országgyűlési képviselőknek a törvénymódosítással kapcsolatos "komoly jogi és alkotmányossági aggályokról". A dokumentumban azt kérik, a képviselők ne támogassák a törvényjavaslatot.

Ezt megelőzően Michael Ingatieff, az egyetem elnök-rektora a hétvégén Washingtonban ismertette álláspontját az amerikai törvényhozókkal és a médiával. Egyúttal valótlannak nevezte a magyar kormányzati kommunikációban visszatérő elemet, miszerint valamiféle jogosulatlan előnyben lenne része az intézménynek, tekintettel arra, hogy a működés a hatályos magyar törvényeknek megfelel.

A Közép-európai Egyetem támogatására vasárnap többezres tüntetést tartottak Budapesten, számos amerikai és magyar tudós, köztük 14 Nobel-díjas a tervezet visszavonását kérte a magyar kormánytól, de a CEU mellett foglalt állást az ELTE vezetése is.

Németország Frank-Walter Steinmeier CEU Közép-Európai Egyetem Soros György felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek