Közélet

Csodát tett a Honvéd

Előzetesen egy érv sem szólt amellett, hogy a Honvéd 1993 után idén újra bajnok legyen, Marco Rossi magyar fiatalokra épülő csapata végül mégis felülkerekedett a tehetősebb klubokon.

A múlt hét végén zárult magyar labdarúgó NB I.-ben szereplő 12 csapat játékoskereteinek összértéke 84 millió euró, azaz mintegy 25,8 milliárd forint, a bajnok Honvédé pedig a 7 millió eurós átlagot sem éri el. A kispestiek olasz edzője, Marco Rossi azonban a csapat adottságaira szabta a taktikát, sorra építette be a tehetséges fiatalokat, gyakran a gyors kontrajáték volt a célfutball kulcstényezője. A Transfermarkt szerint az élvonalban 308 játékos van, 30 százalékuk légiós, az átlagéletkor 26,2 év, az átlagos piaci érték pedig 273 ezer euró, azaz 84 millió forint. A keretek értéke alapján várakozáson felül teljesített az ötödik Paks is, a bennmaradásért küzdő Debrecen, illetve a végül kieső MTK viszont mélyen alulteljesített.

Drámai volt az idei kiírás forgatókönyve: az utolsó fordulót 62 ponttal várta a Honvéd és a Videoton is, a zárókörben ráadásul egymással küzdöttek meg a bajnoki címért. A döntetlen is elég lett volna a 14. aranyéremre 24 évet váró piros-feketéknek, de Eppel Márton góljával 1-0-ra megverték a székesfehérváriakat. Eppel 16 találattal gólkirály lett, már most görög és izraeli ajánlatok közül válogathat. A bajnoki cím megszerzése után Rossi bejelentette, hogy feláll a kispadról, George F. Hemingway tulajdonos már meg is nevezte utódját a holland Erik van der Meer személyében.

A bajnok Honvéd júliusban lép először pályára a Bajnokok Ligája-selejtező második körében, az Európa-ligában érintett magyar csapatok, azaz a Videoton, a Vasas és a Ferencváros viszont már júniusban megkezdik a kvalifikációs küzdelmet. Bánhatják a kispestiek, hogy 2013-ban az európai szövetség, az UEFA elmarasztalta a klubot a Vojvodina elleni El-selejtezőn történt szurkolói rendbontás miatt, így nézők nélkül, zárt kapus meccsel vághatnak neki a BL-nek.

Az NB I.-es idény záróakkordjaként idén hatodik alkalommal rendezték meg a RangAdó Díjátadó Gálát, amelyen a Magyar Labdarúgó Szövetség elismerte a legkiemelkedőbb teljesítményeket. A legjobb játékos díjára a honvédos Davide Lanzafame és a ferencvárosi Gera Zoltán is jelölt volt, de a Videoton szerb légiósa, Danko Lazovics lett a befutó. Az év edzője Marco Rossi lett, a bajnokság felfedezettje pedig a szintén kispesti Zsótér Donát, a legszebb gól a diósgyőri Lipták Zoltán nevéhez fűződött, a fair play díjat a Debrecen kapta.

labdarúgas honvéd futball
Kapcsolódó cikkek