Közélet

Ejtették a vádakat a Wikileaks-alapító ellen

A svéd ügyészség megszüntette a nyomozást Julian Assange ügyében, akivel szemben még 2012-ben emeltek vádat egy svéd nő feljelentése nyomán.

Nem nyomoznak tovább a svéd hatóságok Julian Assange állítólagos szexuális bűncselekménye ügyében – közölte Marianne Ny svéd államügyész. Julian Assange ellen 2012-ben adtak ki európai elfogatóparancsot, egy svéd nő ugyanis nemi erőszakkal vádolta meg a Wikileaks-alapítóját. Assange azóta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik.

Assange egyelőre nem valószínű, hogy elhagyná a követséget, London ugyanis még nem foglalt egyértelműen állást azügyben, hogy hajlandó lenne-e kiadni az Egyesült Államoknak. Az üzletember által alapított Wikileaks még 2010-ben mintegy negyedmillió titkosított diplomáciai levelet és üzenetet hozott nyilvánosságra, emiatt Julian Assange ellen most is eljárás folyik Amerikában.

A Scotland Yard elfogná Assange-t

A Scotland Yard pénteki közleménye szerint változatlanul érvényes a Julian Assange elleni brit letartóztatási parancs, annak ellenére is, hogy a svéd ügyészség megszüntette a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója ellen nemi erőszak gyanúja miatt folytatott nyomozást. A nyomozás megszüntetését Marianne Ny svéd főügyész jelentette be pénteken Stockholmban. A londoni rendőrség röviddel ezután közzétett állásfoglalásában felidézte: a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága azután adta ki a letartóztatási parancsot, hogy Assange nem jelent meg a bíróság előtt a 2012. június 29-ére kitűzött időpontban.

A rendőrségi közlemény szerint a Scotland Yard számára kötelező e letartóztatási parancs végrehajtása abban az esetben, ha Julian Assange elhagyja Ecuador londoni nagykövetségét.A Scotland Yard hangsúlyozta, hogy Assange továbbra is körözés alatt áll, jóllehet már nem a nemi erőszak eredeti vádja, hanem ennél „jóval kisebb horderejű” vétség gyanúja miatt, vagyis azért, mert öt évvel ezelőtt nem jelent meg a londoni bíróság előtt.

assange WikiLeaks nyomozás
Kapcsolódó cikkek