Közélet

EMIR: Soron kívül továbbítja Lázár feljelentését a Legfőbb Ügyészség

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek az EMIR-rendszer (Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszer) kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt tett feljelentése – közölte Fazekas Géza, a szervezet szóvivője egy keddi háttérbeszélgetésen.

A szóvivő ismertette: a Legfőbb Ügyészség soron kívül továbbítja a feljelentést az illetékes ügyészségnek, amelynek három napja van a feljelentés elbírálására: nyomozást rendelhet el vagy elutasíthatja azt, illetve feljelentés-kiegészítést írhat elő. Ismertette: Lázár János hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: az érintett céggel és az EMIR-rel összefüggésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2010 óta nyomoz költségvetési csalás gyanújával. Az ügyben jelenleg nincs gyanúsított. A szóvivő korai kérdésnek nevezte, hogy az adóhivatali nyomozás és Lázár János feljelentése között lehet-e összefüggés.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap közölte, hogy a magyar kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az európai uniós pályázatok nyomon követését szolgáló EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt.

EMIR Lázár János EU-támogatások Legfőbb Ügyészség
Kapcsolódó cikkek