Közélet

Milliárdokat kell fizetnünk az Európai Bizottságnak

A magyar kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap az MTI érdeklődésére.

A magyar kormánynak mintegy 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak  az EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A négyes metróhoz kapcsolódó eddigi legnagyobb korrupciós botrány után ez a második legnagyobb összeg, amit Magyarországnak vissza kell fizetnie – hívták fel a figyelmet. Kifejtették: az súlyos szabálytalanságokat állapított meg nyolc, 2003 és 2009 között megkötött szerződés ügyében. A vizsgálatok során kiderült, hogy a felelős állami szervek a Welt 2000 Kft. részére a közbeszerzési szabályokat súlyosan megsértve, a magyar állam érdekeivel ellentétes módon juttatták el üzleti köröknek annak az informatikai rendszernek a működtetését, amely 12 ezer milliárd forintot kezelt. Az említett szabálytalanságok miatt a magyar kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak.

A Miniszterelnökség vezetője, Lázár János csütörtökön közölte: büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen Welt 2000 Kft. 2003-2009 közötti tevékenysége miatt.

A visszafizetendő összeg egyébként azért 18 milliárd forint, mert a Welt 2000 Kft. – amely zárt tárgyalásos eljárásban nyerte el a munkát és 2004-ben megkapta az EMIR továbbfejlesztési jogát is -, a 2004-es indulás óta ekkora összegre kapott megrendelést. A magyar állam 2014 végén, „hogy orvosolni tudja a mulasztást”, megvásárolta a Welt 2000 Kft. üzletrészeit.

Európai Bizottság közbeszerzés Lázár János bírság
Kapcsolódó cikkek