Közélet

Macronnal jobban járnak a franciák

A Coface hitelbiztosító szerint a centrista jelölt győzelme szerintük kedvezőbb lehet a francia gazdaság számára Marine Le Pen diadalánál.

A franciaországi központú Coface hitelbiztosító legfrissebb értékelése szerint várhatóan Emmanuel Macron nyeri majd meg a második fordulót a francia elnökválasztáson, a centrista jelölt győzelme szerintük kedvezőbb lehet a francia gazdaság számára vetélytársa, a radikális jobboldali Marine Le Pen diadalánál. A hitelbiztosítónak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint az euróövezet szempontjából a legkockázatosabb forgatókönyv két radikális jelölt vetélkedése lett volna a második fordulóban, amivel már nem kell számolni. A második fordulóba jutott Marine Le Pen az eurózónából való távozást is elképzelhetőnek nevezte a kampány során – emlékeztettek.

A Coface elemzése szerint a választásokat olyan időszakban tartják, amikor a francia gazdaság kedvező kilátásokkal bír, az idén a tavalyival megegyező, 1,3 százalékos bruttó hazaitermék-növekedésre számíthat. Az üzleti bizalom a választások ellenére többéves csúcson van Franciaországban, a hitelbiztosító szerint segíti a gazdaságot az infrastruktúra és a szolgáltató szektor fejlettsége, a szakképzett és produktív munkaerő, a versenyképes nemzetközi vállalatok, valamint az, hogy Franciaország a globális agrárpiacon belül az egyik legjelentősebb szereplő. Kockázatot jelent ugyanakkor a francia gazdaság számára, hogy az utóbbi időszakban csökkent a versenyképessége, és a korábbinál kevésbé innovatívok a francia vállalatok – írták.

Macron Coface francia elnökválasztás Le Pen
Kapcsolódó cikkek