Közélet

Brexit: nem tudni, mikor kezdődnek a tárgyalások

Nem tudjuk, mikor kezdődnek meg Nagy-Britanniával a kilépési tárgyalások, csak azt, mikor kell befejeződniük – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében pénteken.

Nem tudjuk, mikor kezdődnek meg Nagy-Britanniával a kilépési tárgyalások, csak azt, mikor kell befejeződniük – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében pénteken. Hozzátette, a feleknek mindent meg kell tenniük annak elkerülése érdekében, hogy tárgyalások hiányában elmaradjon a megállapodás.

[embed]https://twitter.com/eucopresident/status/873098422726701056[/embed]

Tusk véleményével ellentétben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke reméli, hogy a brit parlamenti választások eredménye nem lesz hatással a Brexitről szóló tárgyalásokra, így azok minél hamarabb megkezdődhetnek. A politikus kijelentette, erősen bízik abban, hogy Nagy-Britannia a választások után is hajlandó lesz elkezdeni a tárgyalásokat a Brexitről. „Bízom abban, hogy a választások eredménye nem lesz kedvezőtlen hatással a tárgyalásokra, amelyeket már nagyon várunk” – tette hozzá.

Theresa May brit kormányfő május végén még azt mondta, London a június 8-i előrehozott brit parlamenti választások után 11 nappal akarja megkezdeni a tárgyalásokat Brüsszellel Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból. Vagyis június 19-én kellene megkezdődnie a tárgyalássorozatnak.

 

tárgyalások Brexit EU tusk brit
Kapcsolódó cikkek