Közélet

Így búcsúztak kollégái Kohltól

Helmut Kohl elhunyt német kancellár „maga volt Európa”, halála pedig mélyen érintett – írta közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

Meghalt Helmut Kohl korábbi német kancellár életének 87. évében – jelentette pénteken a Bild című német lap. A CDU megerősítette a halálhírt. Helmut Kohl hosszú betegség után hunyt el. A politikus halálának híre több kollégáját is megrendítette.

Juncker: az elhunyt kancellár maga volt Európa

„Közeli barát, valódi bizalmas és szövetséges” – ezekkel a szavakkal jellemezte Juncker a néhai német politikust. Kohl „személyesen vezetett és kísért minden európai úton” – tette hozzá. Vélekedése szerint Kohl élettel töltötte meg az európai házat – nemcsak azért, mert Nyugat és Kelet felé is hidakat épített, de azért is, mert sohasem hagyott fel az Európa jövőjére vonatkozó tervek javítgatásával. Juncker közleményében hangsúlyozta: Kohl nélkül ma nem lenne euró.

„Kezdettől fogva tudta, mekkora politikai és gazdasági jelentősége, felbecsülhetetlen értéke és ereje van az egységes valutának a kontinens számára” – fűzte hozzá. Kohl számára Európa – írta Juncker – mindig is egy békeprojekt volt, sohasem felejtette el, hogy az európai projekt megmentette a kontinenst a világháború után. Ezért számára ez nemcsak jóléti kérdés volt, hanem egyben közös felelősségvállalás a jövőért – mutatott rá az Európai Bizottság elnöke. Végül hozzátette: a volt kancellár emlékére félárbócra engedték a zászlót az európai uniós intézmények előtt.

Kohl az európai népek közötti megbékélés védelmezője volt

„Helmut Kohl egy látnok és olyan államférfi volt, aki az európai népek közötti megbékélést és az egységet védelmezte – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üzenetében hangsúlyozta, örökké emlékezni fog az egykori kancellárra, aki olyan barát és olyan államférfi volt, aki segített újraegyesíteni Európát.

Jens Stoltenberg, a főtitkára üzenetében úgy fogalmazott, Helmut Kohl maga volt a testet öltött egyesült Németország, az egyesült Európa. Amikor a berlini fal leomlott, ő volt ugyanis, aki felismerte és megragadta az adódó alkalmat. Egy igaz európai – húzta alá a főtitkár.

kancellár halál Juncker Kohl tusk
Kapcsolódó cikkek