Közélet

Macron pártja ismét tarolt a francia választáson

Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben abszolút többséget szerzett a francia törvényhozási választások második fordulójában – derül ki felmérésekből.

A Le Monde a France Télévisions és a Radio France számára készült Ipsos-Sopra Steria közvélemény-kutató felmérését idézve azt írja: Emmanuel Macron pártja, a centrista A Köztársaság lendületben (La République En Marche – LREM) és a szintén centrista Francois Bayrou Demokrata Mozgalom (MoDem) nevű tömörülése minden bizonnyal 355 mandátumot szerez az 577 fős Nemzetgyűlésben. A Köztársaságiak vezette jobbközép 125 képviselői helyre számíthat. A Szocialista Párt várhatóan 34 képviselőt juttat a törvényhozásba, míg az adatok szerint a Lázadó Franciaország nevű radikális baloldali pártnak 19 képviselője lesz. A választáson Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Front bukott eddigi sikereihez képest óriásit bukott, csupán 8 helyet szerez majd a törvényhozásban.

Emmanuel Macron, francia elnök
Forrás: AFP

A kialakult eredmény nem meglepő abból a szempontból, hogy a korábbi mandátumbecslések azt jelezték: az 577 fős alsóházban 440-470 képviselője, azaz 75-80 százalékos többsége lehet Macron államfő mozgalmának. Az V. köztársaság 1958-as alapítása óta az LREM-nek lehet a legjelentősebb parlamenti frakciója, ugyanakkor nem először alakul ki ilyen hatalmi helyzet: a jelenlegi politikai berendezkedést alapító Charles de Gaulle által vezetett jobboldal 1958-ban 82, majd 1993-ban Francois Mitterrand néhai szocialista köztársaság elnök alatt szintén a jobboldal 84 százalékos többséggel rendelkezett a nemzetgyűlésben.

eredmény Macron választás törvényhozás
Kapcsolódó cikkek