Közélet

Szijjártó: Tádzsikisztán hatalmas lehetőség a vízügyi cégeknek

Tádzsikisztánban több milliárd forintos beruházási lehetőségek várják a magyar vízügyi cégeket, hiszen ebben a közép-ázsiai országban van Ázsia vízenergia-készletének 54 százaléka, a tádzsikisztáni vízbázis az összes közép-európai vízigény több mint háromszorosa – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szerdán nyilatkozva dusanbei tárgyalásai után.

Elmondta, Tádzsikisztánnak 900 folyója és 1500 hegyi tava van, viszont a potenciális vízenergiának mindössze öt százalékát használja ki, és a lakosságnak csak a 45 százaléka jut hozzá közvetlenül ivóvízhez. Így nagyon sok lehetőség adódik a magyar vízgazdálkodási technológiák tádzsikisztáni exportjára – tette hozzá.

Szijjártó Péter beszámolója szerint Emomali Rahmon tádzsik elnökkel állapodott meg abban, hogy az ország magyar vízgazdálkodási technológiákat von be a gazdaságfejlesztésbe.

Magyarország pedig a magyar cégek beruházásainak megkönnyítésére létrehozott egy 38 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál – közölte, hozzátéve, hogy a tádzsik vezetés a 20 diáknak felajánlott magyar ösztöndíjat alapvetően a magyarországi vízügyi felsőoktatásban fogja igénybe venni.

Tádzsikisztán Szijjártó Péter vízügy
Kapcsolódó cikkek