Közélet

ENSZ: élhetetlenné vált a Gázai övezet

A palesztin önigazgatású Gázai övezet szinte minden területen lemaradt, és szinte élhetetlenné vált tíz évvel a Hamász radikális iszlamista szervezet erőszakos hatalomátvétele után – állítja egy ENSZ-jelentés, amelyet a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet ismertetett szerdán.

A jelenlegi helyzetet jellemzi, hogy a földközi-tengeri földsáv mintegy kétmillió lakója naponta mindössze három órán át jut áramszolgáltatáshoz, és a munkanélküliségi ráta meghaladja a negyven százalékot.

Csökken az emberek jövedelme, romlik az oktatás, az egészségügy, az áramszolgáltatás és az ivóvízellátás színvonala, s ráadásul gyorsabb és erőteljesebb az emberek életét meghatározó feltételek rosszabbodása, mint ahogy néhány éve jósolták.

Az elmúlt évtizedben – miután a Hamász hatalomátvételét követően Izrael megkezdte a militáns szervezet elszigetelését, és Egyiptommal közösen áruforgalmi és határátlépési blokádot vezetett be – minden mutató visszafejlődést jelez.

Közben a Hamász szinte állandóan konfliktusban áll a másik palesztin területet, Ciszjordániát kormányzó – a Palesztin Nemzeti Hatóságot irányító -, mérsékeltebbnek tekintett Fatah szervezettel is, ami miatt Rámalláh korlátozta az övezetbe áramló pénzátutalásokat, és megkérte Izraelt a villamosenergia-ellátás csökkentésére.

A Gázai övezet népessége a következő három évben várhatóan tíz százalékkal nő, miközben egyre csökkennek erőforrásai. Javulást hozhatna a halászati övezet kiterjesztése a jelenlegi hatról húsz tengeri mérföldre, és a szabadabb áruforgalom, a vízszivattyúk, liftek, fa, acél, kábel és egyéb elektromos berendezések szabad bevitele. A jelentés azt írja: hosszabb távon elengedhetetlen lenne a kiegyezés a palesztin hatósággal, és Izrael számára is fontos az egészségi, oktatási, szennyvízkezelési helyzet javítása, valamint a gázai

Gáza ENSZ ensz-jelentés gázai övezet
Kapcsolódó cikkek