Közélet

A törökök érvénytelennek tartják az európai állásfoglalást

A török miniszterelnök visszautasította csütörtökön az Európai Parlament állásfoglalását, amelyben javasolta a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését.

„Az a véleményünk, hogy ez a döntés érvénytelen. Törökország csak azzal törődik, amit az igazgatási csúcsszerve mond” – idézte Binali Yildirim kormányfőt az Anadolu török hírügynökség. A miniszterelnök hozzátette, hogy Törökország továbbra is elkötelezett az európai csatlakozás mellett, és egyébként is mindenkinek „felelősen kell cselekednie”. A török külügyminisztérium szóvivője „szerencsétlen fejleménynek” minősítette az Európai Parlament állásfoglalását „éppen akkor, amikor mindkét fél erőfeszítéseket tesz a kapcsolatok javítására”.

Az Ankarában tartózkodó Johannes Hahn európai bővítési biztos a tárgyalásai befejeztével megerősítette, hogy Törökországnak tiszteletben kell tartania a törvényes rendet és az emberek jogát a tisztességes bírói eljáráshoz. Közölte, hogy Binali Yildirim miniszterelnökkel tárgyalva felvetette az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet csütörtökön letartóztatott emberi jogi aktivistáinak az ügyét, de nem kapott kielégítő választ.

Törökország egyébként azután reagált ennyire hevesen, hogy kiderült: az uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel csütörtöki állásfoglalásában az Európai Parlament plenáris ülése, amennyiben Ankara változatlan formában végrehajtja a széles körben bírált alkotmányos reformcsomagot. A strasbourgi ülésen elfogadott szövegben hangsúlyozták: a javasolt módosítások nem tartják tiszteletben a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, nem biztosítanak megfelelő fékeket és ellensúlyokat, továbbá nem állnak összhangban az úgynevezett koppenhágai kritériumokkal.

törökök felfüggesztés eu-csatlakozás érvénytelenség
Kapcsolódó cikkek