Közélet

Varga: sokat köszönhetünk a németeknek

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint sokat köszönhetünk a hazánkban otthonra talált németeknek, hiszen ők segítettek meghonosítani a teljesítmény- és piacorientált gazdálkodást.

Német ajkú honfitársaik kultúrájukkal és hagyományaik megőrzésével évszázadok óta gazdagítják nemzetünket – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője a pesthidegkúti német nemzetiségi napon tartott ünnepségen. A helyi sváb közösség több mint háromszáz évvel ezelőtti letelepedésére emlékeztek a pesthidegkút-ófalui Sarlós Boldogasszony-templom kertjében.

Sokat köszönhet nemzetünk a hazánkban otthonra talált németeknek – emelte ki Varga Mihály hozzátéve, hogy a magukkal hozott ismereteik, tapasztalataik segítettek meghonosítani a teljesítmény- és piacorientált gazdálkodást. Azonban ennél sokkal többet kaptunk: egy olyan kultúrát, összetartó közösséget, amely a mai napig erősíti a magyar nemzetet – fogalmazott a képviselő. Mint mondta: számunkra különös értéke van annak, hogy a magyarországi németség a kezdetektől otthonának tekintette hazánkat, elfogadták szokásainkat, bárhogyan is fordult történelmünk, magyarnak érezték magukat, közösséget vállaltak velünk.

A németség közösségtudata, kitartása és hazaszeretete az elmúlt évszázadok alatt részévé vált mindannak annak, amit ma magyar nemzetnek tudunk – tette hozzá Varga Mihály, aki a hagyományok megőrzéséért és a közösség összetartásáért végzett munkájukért külön köszönetét fejezte ki a II. Kerületi Német Önkormányzatnak és a Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Alapítványnak. Méltón őrzik ezek az alkalmak a közösség hagyományait, emellett emlékeztetnek minket is arra, hogy a hazát csak kemény munkával, dolgos kezekkel, és jó döntésekkel lehet építeni – szögezte le Varga Mihály.

svábok Varga Mihály gazdaság ünnepség
Kapcsolódó cikkek