Közélet

Az afgán elnök üdvözölte az USA elkötelezettségét

Üdvözölte az Egyesült Államok szilárd elkötelezettségét országa mellett kedden Asraf Gáni afgán elnök.

A politikus arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök új afganisztáni stratégiáját ismertetve jóváhagyta pótlólagos csapatok küldését a közép-ázsiai államba. 

Gáni az ország második legnagyobb városában állomásozó kormánycsapatokat felkeresve hangoztatta: „Történelmi nap ez számunkra, Amerika megmutatta, hogy időbeli korlátok nélkül velünk van”. Az afganisztáni tálibokhoz szólva azt mondta,„nem nyerhetik meg ezt a háborút. A békéhez és a tárgyalásokhoz vezető utak nyitva állnak számukra”.

A közösségi hálóra feltett közleményben Gáni hangoztatta, hogy az amerikai csapatok gyors visszavonásának feladása Washington „szilárd elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot”. Kormánya mindennél előbbre helyezi a törékeny afgán demokratikus folyamatot gyengítő korrupció felszámolására kidolgozott szigorú reformprogram megvalósítását. Üdvözölte azt is, hogy Washington az afganisztáni biztonság kérdését egy regionális folyamat részének tekinti.

Donald Trump amerikai elnök katonák elõtt tart beszédet az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton 2017. augusztus 21-én. Trump nem jelentett be konkrét számokat az esetleges afganisztáni csapatnövelésrõl Afganisztánban, és nem kívánt határidõt sem szabni egy majdani kivonulást illetõen.
Forrás: MTI/EPA pool/Mark Wilson

Gáni végezetül kiemelte, soha nem volt ilyen erős a partneri viszony Afganisztán és az Egyesült Államok között annak érdekében, hogy véget vessenek a terrorista veszélynek. Az AP amerikai hírügynökség beszámolójában azt írta, az afgánok örömmel fogadták, hogy Trump hétfői beszédében éles szavakkal illette Pakisztánt, mert menedéket nyújt az Afganisztán az amerikai katonákat meggyilkoló szélsőségeseknek.

Pakisztánban ugyanakkor elemzők arra figyelmeztettek, hogy Iszlámábád, „az egyedüli tettes” elszigetelésével csak növekedhet az olyan regionális szereplők befolyása, mint Oroszország, Kína, sőt még Iráné is. Imtiaz Gul, az iszlámábádi székhelyű Biztonsági Kutatások és Tanulmányok Központjának igazgatója szerint Trump Pakisztánnak címzett vádjai hasonlatosak az amerikai elnökök által az elmúlt 15 évben mondottakhoz.

Az AP azt is írta, hogy az afgán fővárosban, Kabulban sokan tartanak a helyzet rosszabbodásától, fájlalva a büntetlenül folytatott korrupciót, a magas munkanélküliségi arányt, valamint a merényletek növekvő számát.

Trump Afganisztán USA Asraf Gáni
Kapcsolódó cikkek