Közélet

Észak-Korea képes lehet egyedül előállítani rakétahajtóművet

Észak-Korea valószínűleg képes egyedül előállítani rakétahajtóművet, és hírszerzési értesülések szerint nem szorul importra ezen a területen – állították helyi idő szerint kedden a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva meg nem nevezett amerikai hírszerzési tisztségviselők.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó meg nem nevezett amerikai hírszerzési források elmondása szerint Észak-Korea valószínűleg egyedül is képes előállítani rakétahajtóművet és nem szorul importra ezen a területen.

Az amerikai hírszerzők ezzel elutasították a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) azon következtetését, miszerint annak a rakétának a hajtóműve, amelyet Észak-Korea fejleszt az Egyesült Államok elleni nukleáris csapáshoz, valószínűleg ukrán vagy orosz gyárban készült, és Phenjan a feketepiacon jutott hozzá.

Az ukrán állami űrhivatal vezetője kedden szintén tagadta, hogy az országból valaha rakétahajtómű-technológia vagy kész hajtómű Észak-Koreába jutott volna. Az IISS által megnevezett, állami tulajdonú Déli Gépgyár (Pivdenmas, oroszul Juzsmas) pedig közölte, hogy Ukrajna függetlenségének 1991-es kezdete óta nem gyártott katonai célú ballisztikus rakétát.

Forrás: MTI/EPA/Nyolcadik hadsereg

Az IISS megállapítását a The New York Times című amerikai napilap idézte hétfőn. Eszerint Észak-Korea RD-250 jelű rakétahajtóművet használ. Ráadásul a lap azt állította, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek is hasonló eredményre jutottak, mint az IISS. A londoni intézet azokat a fényképeket elemezte, amelyeket maguk az észak-koreaiak készítettek, és hoztak nyilvánosságra saját rakétáikról.

A Reutersnak nyilatkozó amerikai tisztségviselők nem árulták el, hogy mivel tudják alátámasztani a véleményüket, miszerint Észak-Korea maga is képes előállítani olyan rakétahajtóművet, amely a képeken látszik.

Egy másik meg nem nevezett amerikai hírszerzési tisztségviselő azt mondta a Reutersnak, hogy Észak-Korea úgy is előállíthatott RD-250-es hajtóművet vagy ennek egy javított változatát, hogy külföldi vagy Oroszországban, illetve máshol tanult hazai szakembereket alkalmazott.

Egyes független atomfegyver-szakértők is vitatják az IISS megállapításait – írta a Reuters. Jeffrey Lewis, a Stratégiai Tanulmányok Middlebury-i Intézetének (Monterey, Kalifornia) egyik igazgatója például teljesen tévesnek nevezte ezeket. Az említett észak-koreai fényképeknek az elemzése alapján kutatócsoportja arra jutott, hogy a rakétahajtóműveket Észak-Koreában gyártották, és nem is hasonlítanak az RD-250-esekre.

hírszerzés rakéta USA Észak-Korea IISS válság
Kapcsolódó cikkek