Közélet

Megszólaltak az oroszok a koreai rakétakilövéssel kapcsolatban

Oroszországot nagyon aggasztja az észak-koreai helyzet, a fejlemények a konfliktus fokozódásának irányába mutatnak – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a keddi észak-koreai rakétaindításra reagálva a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint.

Megszólalt Szergej Lavrov Oroszország külügyminisztere a keddi észak-koreai rakétaindítással kapcsolatban. Szerinte Phenjant a múlt héten elkezdett amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat is provokálta, annak ellenére is, hogy az alapvetően számítógépes szimuláció, de 50 ezer dél-koreai és 30 ezer amerikai katona vesz benne részt.

Az újabb észak-koreai rakétaindítással kapcsolatban Abe Sindzó japán miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva elmondta kedden: telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel, és megállapodtak abban, hogy az Észak-Koreára gyakorolt nyomás növelése céljából újabb, később meghatározandó lépéseket tesznek.

Forrás: MTI/EPA/Nyolcadik hadsereg

Rex Tillerson amerikai és Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter szintén abban állapodott meg telefonon, hogy gondolkodnak az eddigieknél is szigorúbb büntetőintézkedések bevezetésén Észak-Korea ellen.

Az északi rakétaindításra reagálva, a dél-koreai hadsereg erejének demonstrálására dél-koreai harci gépek felszálltak és ledobtak nyolc bombát egy katonai lőtéren, az ország északi részén található Gangvon tartományban. A gyakorlatra Mun Dzse In elnök adott utasítást a Yonhap hírügynökség jelentése szerint. Ezenkívül a közszolgálati tévé bemutatott felvételeket olyan ballisztikusrakéta-tesztekről, amelyeket a dél-koreai hadsereg végzett el a múlt héten, válaszul a korábbi észak-koreai rakétakísérletekre.

Szakértők szerint a kedden elindított észak-koreai rakéta közepes hatótávolságú volt, típusa Hvaszong-12, amellyel az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un rakétatámadást intézett volna a csendes-óceáni amerikai sziget, Guam és az ottani légitámaszpont ellen. Az AP hírügynökség szerint a rakéta típusa és a pályája nyilvánvalóan azt hivatott demonstrálni, hogy Phenjan képes beváltani fenyegetését Guamot illetően, noha a sziget mintegy 700 kilométerre van a rakéta becsapódásának helyétől.

A rakétateszt egy másik érdekessége az indítás helye: Szunan helység, ahol a phenjani nemzetközi repülőtér van, és ahonnét korábban nem bocsátottak fel rakétát. Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy a rakétát a repülőtér kifutópályájáról, egy járműre szerelt állásból indították el. Ez a feltételezés összhangban van azzal a szakértői véleménnyel, hogy a rakéta Hvaszong-12-es volt, mert ennek mozgatható indítóállása van.

rakéta Észak-Korea Oroszország kilövés
Kapcsolódó cikkek