Közélet

Védjegypert nyert a Tiffany

A Costco amerikai áruházláncnak csaknem 20 millió dollárt kell fizetnie a Tiffany & Co. luxusékszereket gyártó cégnek.

A Costco amerikai áruházláncnak csaknem 20 millió dollárt kell fizetnie a Tiffany & Co. luxusékszereket gyártó cégnek – erősített meg egy korábbi ítéletet egy New York-i szövetségi bíróság a napokban. A Reuters beszámolója szerint az áruházlánc ugyanis „Tiffany” jelzéssel ellátott eljegyzési gyűrűket árult, amelyek valójában nem a híres ékszercégtől származtak, emiatt a mostani bírósági határozat kimondta, hogy a Costcónak 11,1 millió dollárt és még kamatot is kell fizetnie a Tiffanynak. Az összeg a Costco által okozott kár háromszorosa. Ezenfelül még tavaly októberben egy másik bíróság 8,25 millió dolláros büntetést szabott ki az áruházláncra.

Forrás: VG

A bíróság megtiltotta, hogy a Costco a továbbiakban Tiffany jelzésű ékszereket áruljon, kivéve ha azok valóban a luxuscég termékei, ellenkező esetben valamilyen kiegészítő jelzést kell használnia. (Például Tiffany-stílusú vagy Tiffany-szerű elnevezéssel kell ellátnia a termékeket.)

A Costco jelezte: fellebbezni fog a határozat ellen, mivel szerinte a tárgyalás előtt, alatt és után is számos tévedés történt az igazságszolgáltatási folyamatban.

A Tiffany & Co. még 2013-ban perelte be a Costcót, többek közt védjeggyel való visszaélés, megtévesztő üzleti gyakorlat és hamisítás miatt. A Costco azonban vitatta a vádakat, mondván: a „Tiffany” általános elnevezésként is használatos köves gyűrűkre. Az ügyben eljáró bíróság 2015-ben elutasította ezt a védekezést, s úgy határozott, hogy az adott ékszerek esetében a Costco felelősségre vonható védjegyhamisítás és védjeggyel való visszaélés miatt.

A mostani ítéletre reagálva a Costco felső vezetése úgy vélte: a szó bevett értelmében nem tekinthető védjegyhamisításnak a gyűrűk értékesítése, hiszen az áruházlánc nem hamisított Tiffany & Co.-gyűrűket árult. A Tiffany jogásza szerint azonban ők épp azért vitték bíróság elé az ügyet, hogy megvédjék a cég értékeit, és biztosak legyenek abban, hogy a Costco vásárlóit nem vezetik félre.

ékszerek védjegyper luxus
Kapcsolódó cikkek