Közélet

Ezt válaszolta Juncker Orbán levelére

Magyarország hozzáfér egy 40 millió eurós kerethez, amelyet a belső biztonsági alapból különítettek el hazánknak határvédelemre – írta Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

A Politico birtokába jutott az a levél, amelyet Jean-Claude Juncker írt Orbán Viktornak azután, hogy a magyar miniszterelnök a déli határunkon felhúzott kerítés költségei felének megtérítését kérte az Uniótól. Az Európai Bizottság elnöke ebben úgy reagált: korábban hiába álltak rendelkezésre uniós források Magyarország számára a menekültválság kezelésére, inkább nem kértük, vagy nem tudott élni azok lehívásával.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Forrás: AFP

Juncker levelében azt is leszögezte:

Magyarország továbbra is hozzáfér egy összesen 40 millió eurós (12 milliárd forintos) kerethez, amelyet a belső biztonsági alapból különítettek el hazánknak határvédelemre.

A szolidaritás egy másik formájára, a strukturális és regionális alapokra is emlékeztette a Bizottság elnöke a magyar kormányfőt.

Az EU-ban évről évre Magyarország kapja a legtöbb, a arányában átlagosan 3 százaléknyi támogatást – jegyezte meg. Levelének végén az Európai Bizottság elnöke felajánlotta a magyar miniszterelnöknek, hogy sürgősen megvizsgálják a támogatási kérelmeket, amelyek odaítélése konkrét, sürgős esetekben indokolt lehet.

határvédelem Orbán Viktor Jean-Claude Juncker válasz levél
Kapcsolódó cikkek