Közélet

Cseh lapok: a hagyományos pártok kudarcot vallottak

Súlyos kudarcot vallottak a hagyományos pártok, előretörtek az új tömörülések, és kiderült, hogy a későbbi győztes Andrej Babissal való ijesztgetés nem hatott a választókra – véli a hétfői cseh sajtó a hétvégi csehországi képviselőházi választások eredményét kommentálva.

Szerepcsere zajlik a cseh politikában. A választók radikális módon elfordultak azoktól a tömörülésektől, amelyeknek eddig monopóliumuk volt a hatalomra vagy az ellenzéki szerepre

- állapította meg a Právo című baloldali napilap. Az újság úgy véli: a baloldal nagy vereséget szenvedett, és kiderült, hogy a választók ijesztgetése „a csaló Babissal” nem működött. „A választók egyértelműen kinyilvánították, hogy változásokat akarnak”, bár azt „egyelőre senki sem tudja, hogy milyet”.

Andrej Babis, az ANO-elnöke, a cseh választások nyertese
Forrás: AFP

Az eredmény alapján nem nehéz katasztrofális víziókat látni, de a helyzet nem olyan tragikus, s a katasztrófák előrevetítése idő előtti – véli az E15 című gazdasági napilap. „A régi politikai rendszer valóban nagyobb pofont kapott, mint amilyet megérdemelt. Mindezek ellenére a fékek és ellensúlyok rendszere működőképes és esetleges lebontásuk még az új felállásban sem lesz egyszerű” – mutat rá az újság.

A Hospodárské Noviny szerint a liberális pártok kudarca alapján érdemes lenne fontolóra venni az Európa-párti csoportosulások integrációját, mert máskülönben még nagyobb csőd és a megszűnés veszélye fenyegeti őket. A választások megmutatták, hogy nem sikeres az a politika, amely csak valaminek a tagadására épül – írja a Lidové Noviny című konzervatív napilap.

https://www.vg.hu/kozelet/andrej-babis-mozgalma-nyerte-cseh-valasztasokat-656393/

Rámutat: a második helyen végzett Polgári Demokratikus Párt (ODS) választási kampánya nem csak Andrej Babis ANO-elnök személyének bírálatán alapult, hanem önálló programot is népszerűsített. Erre fogékonyak voltak az emberek. Ugyanakkor a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vagy a jobboldali TOP 09 párt, amelyek szinte kizárólag a jobbközép pártot vezető Babissal foglalkoztak, kudarcot vallottak.

Csehország pártok választások kudarc
Kapcsolódó cikkek