Közélet

A katalánok beelőznék a spanyol kormányt

Új választásokat írhat ki a katalán kormány – számolt be a hírről a Bloomberg. Egyes lapértesülések szerint már a referendum időpontja is megvan.

A függetlenség kikiáltása helyett már a héten új választásokat írhat ki a tartományban a katalán kormány – értesült a Bloomberg. Ezzel a katalánok azt próbálnák meg elérni, hogy ne a spanyol kormány diktáljon nekik. Egyes lapértesülések szerint már a választás időpontja is ismert, a referendumot december 20-án tartanák.

A lap értesülését látszik megerősíteni, hogy Jordi Cuminal és Albert Batalla kormánypárti politikusok Twitter-üzenetben jelentették be, hogy nem értenek egyet az előrehozott választásokról szóló döntéssel, ezért lemondanak parlamenti mandátumukról, és kilépnek az Európai Katalán Demokrata Pártból (PDeCAT).

AFP

A spanyol kormány szombati rendkívüli ülésén döntött arról, hogy törvény és alkotmánysértésre hivatkozva kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában. A javaslatról pénteken szavaz a spanyol szenátus.

választás spanyolok választások katalánok
Kapcsolódó cikkek