Közélet

Megszavazta az Országgyűlés, változik Csongrád megye neve

A megyejegyzék megváltoztatásáról szóló határozat elfogadását követően megváltozik Csongrád megye neve 2020. június 4-től.

A megyejegyzék megváltoztatásáról szóló határozat elfogadását követően 2020. június 4-től megváltozik Csongrád megye neve – döntött keddi ülésén az Országgyűlés. Eszerint a jövőben Csongrád megye felveszi a Csanád nevet is, így az Csongrád-Csanád megyére változik.

Csongrád megyét jelző KRESZ-tábla Gádorosnál 2017. október 3-án. Az Országgyűlés ezen a napon elfogadta Csongrád megye nevének Csongrád-Csanád megyére történő változtatását célzó javaslatot. Eszerint a módosítás 2020. június 4-én lép hatályba, Szeged megmaradna megyeszékhelynek.
Forrás: MTI

A javaslatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán közösen nyújtotta be, mondván a több tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él. A Makóról indult névváltoztatási kezdeményezést a megyei közgyűlés még június 30-án tárgyalta meg. Ekkor eldőlt, hogy támogatást adnak ahhoz, hogy a megye elnevezése Csongrád-Csanádra módosuljon.

https://www.vg.hu/gazdasag/itt-parlamenti-javaslat-ez-lenne-csongrad-megye-uj-neve-601359/

Országgyűlés megye névváltoztatás
Kapcsolódó cikkek