Közélet

Egyre több építőipari cég születik

Fokozatosan közeledik a cégtörlések és új cégalapítások száma egymáshoz, ám összességében még így is 4 764-gyel csökkent az október 1-jén mért működő cégszám az egy évvel korábbi állapothoz képest. Nem úgy az építőiparban, ahol az év harmadik negyedévében több mint háromezer új cég alakult, a nyár utolsó hónapjában pedig a szektor teljesítményének növekedése a legmagasabb volt az EU-ban – a KSH közlése szerint.

2017 szeptemberéig több új cég alakult, mint az előző év első háromnegyed évében. Ugyan a harmadik negyedéves új cégalapítások alulmúlják az első két negyedév eredményeit, ez csak a szokásos szezonalitási hatásnak köszönhető. Az előző év azonos időszakához képest a legutóbbi negyedévben is növekedett a cégalapítási kedv, számszerűsítve közel 7 százalékkal. Úgy tűnik tehát, hogy valóban megtörtént a fordulat, az öt éven át tartó negatív hullám után 2016 és 2017 számai is azt mutatják, egyre több új cég születik Magyarországon – derül ki a Bisnode közleményéből.

A működő cégek számának csökkenése még nem ért véget. Továbbra is jóval több cég szűnik meg az egyes időszakokban, mint ahány létrejön. Az utolsó elemzett negyedévben már „csak” 3 791-gyel több céget vesztettünk, mint ahány alakult.

Ezen változások hatására a működő cégek száma az év első kilenc hónapjában közelítőleg egy százalékkal csökkent 2016 azonos időszakához viszonyítva, így szeptember végén 513 592 céget tartottak nyilván Magyarországon, ami viszont továbbra is jelentősen meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét.

A cégtörlések számának csökkenése több mint 15 százalékos volt az előző éves időarányos adatokhoz képest. Nagyon jelentősen csökkentek mind a felszámolások mind a kényszertörlések, mindkét területen 20 százalék feletti mérséklődés történt a tavalyi eredményekhez képest. A végelszámolások száma viszont növekedett, de ez a 11 százalékos romlás mégsem dominálta a negatív események kumulált értékét, ugyanis a végelszámolások aránya jóval alacsonyabb volt a vizsgált években, mint például a kényszertörléseké.

Továbbra is élen áll az építőipar – írja a Bisnode. A vezető iparágban 28 százalékkal – közel 700 darabbal – több új cég jött létre, mint tavaly. Az építőipar teljesítménye ezzel megközelíti a válság előtti szintet, és a tovább növekvő cégszám.

Ugyancsak pozitívan változott az új cégek száma a nagykereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása területeken, azonban ezek maximum 3 százalékos növekedést jelentenek a korábbi számokhoz képest.

A Bisnode adatai alapján továbbra is a legtöbb vállalkozás szakmai, tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozik, a működő cégek száma ebben a szektorban meghaladja a 85 ezret. A dobogó másik két helyén az ugyancsak népszerű kiskereskedelem és a már említett építőipar áll. Több mint 40 ezres cégszámmal büszkélkedhet még a nagykereskedelmi és az ingatlanszektor is, hasonlóan a 2016. október elsején mért adatokhoz – közölte a Bisnode.

https://www.vg.hu/vallalatok/opten-az-epitoipar-legproblemasabb-670669/

cégalapítás cégtörlés bisnode
Kapcsolódó cikkek