Közélet

Elképesztő a légszennyezettség mértéke Újdelhiben

Drasztikus lépésre szánta el magát Újdelhi, miután nem enyhült a napok óta tartó szmog, így a város felfüggesztette a tanítást az összes iskolájában.

Kritikussá vált a légszennyezettség mértéke az indiai fővárosban, Újdelhiben. A több mint 21 milliós város lakói kedd reggel szembesültek először a vastag, fehér köddel, amely megbénította a metropolisz életét. Arvind Kejrival, a fővárosi közigazgatási körzet főminisztere úgy nyilatkozott: Delhi tulajdonképpen gázkamrává változott.

A város vezetése is drasztikus lépésekre szánta el magát: kedd délután felfüggesztették a tanítást a város összes iskolájában, a városban tanuló több tízezer diákot pedig otthonmaradásra szólították fel. (Arról, hogy jövő héten kinyitnak-e az oktatási intézmények, hétvégén születik döntés.) Szerdán a bejövő kamionforgalmat tiltották be, valamint leállították az építkezéseket városszerte, csütörtökön pedig új terveket jelentettek be a személygépkocsi-használat korlátozására.

Az amerikai nagykövetség légszennyezettségi indexe 1000-es értéket mutatott ki, miközben a WHO szerint 25 értékpont fölötti érték már veszélyes lehet az egészségre. A Berkeley kutatói szerint ilyen minőségű levegőben a lélegzés napi 44 cigaretta elszívásával ér fel. Nem csoda tehát, hogy az orvosok szerint jócskán megnőtt az utóbbi napokban a légzési nehézségekre, mellkasi fájdalmakra panaszkodó betegek száma.

A város tehetősebb lakói légszűrő maszkokkal próbálnak védekezni, a többség azonban nem engedheti meg magának a megfelelő eszközöket, így sálakkal és kendőkkel próbálnak védekezni.

A jelenség nem újkeletű: a lehűléseknek és a szélcsendnek köszönhetően az év ezen időszakában rendszeresen tapasztalható szmog a városban.

A krízisnek sok összetevője van a közlekedéstől a gyárak szennyezőanyag-kibocsátásáig. Kejrival‏ szerint ugyanakkor a környező államok farmereinek gyakorlatain kellene változtatni, akik aratás után tömegesen égetik el a fennmaradó felesleget. Újdelhi vezetésének ugyanakkor kevés ráhatása van a szomszédos államok farmereire, így a megoldás egyelőre igencsak távolinak látszik.

szmog Újdelhi India
Kapcsolódó cikkek