Közélet

A németek veszik át a terheket a britektől

Több milliárd euróval nőhet Németország uniós befizetési kötelezettsége a Brexit miatt. A kilépési tárgyalások újabb fordulója zárult eredménytelenül, és egyre erősödik a nyomás Theresa May brit kormányfőn.

A kormányzó konzervatívok negyven parlamenti képviselője kész támogatni a Theresa May elleni bizalmatlansági indítványt – értesült a Sunday Times. Ez ugyan nyolccal kevesebb a szükségesnél, de jelzi, hogy egyre erősödik a nyomás a kormányfőn az Európai Unióból való kilépési tárgyalások sikertelensége és a kabinetet megrázó botrányok miatt.

A legújabb Brexit-forduló ismét eredménytelenül végződött a múlt héten, Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója a tárgyalások után, pénteken két hetet adott a brit kormánynak arra, hogy jobb ajánlattal álljon elő a pénzügyi megállapodást illetően. Amennyiben London nem hajlandó eleget fizetni, valamint nem sikerül „valódi és őszinte haladást” elérni a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok majdani jogaival és az északír–ír határral kapcsolatban, akkor nem lesz áttörés az év végéig, és nem térhetnek át a jövőbeni kétoldalú kapcsolatok tárgyalására – figyelmeztetett.

Theresa May, Nagy-Britannia miniszterelnöke
Forrás: AFP

Barnier és David Davis brit Brexit-miniszter még egy tárgyalási fordulót tart a decemberi EU-csúcs előtt, ahol majd a továbblépésről döntenek. Ha addig nem jutnak dűlőre, akkor valószínűleg nem lesz elég idő 2019 márciusáig a kereskedelmi kapcsolatok kidolgozására, illetve arra, hogy ezt valamennyi uniós tagállam ratifikálja. A német iparszövetség is úgy látja, hogy a tárgyalások elhúzódása fokozza a „kemény”, vagyis megállapodás nélküli Brexit veszélyét. Joachim Lang, a német iparvállalatok szakmai képviseleti szervezete, a BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) elnöke pénteken annak a reményének adott hangot, hogy May pontosabb tájékoztatást ad a kilépéssel kapcsolatos brit álláspontról a nagy európai gazdasági szövetségek vezetőinek hétfői találkozóján. Erre Németországból a BDI-n kívül a munkaadók képviseleti szerve kapott meghívást. A német vállalatoknak mindenekelőtt jogbiztonságra lenne szükségük, a teljes bizonytalanságra való tekintettel azonban minden eshetőségre fel kell készülniük. „Minden más naivitás lenne részünkről” – szögezte le a BDI elnöke.

Németország terhei várhatóan jelentősen megnövekednek a brit kilépés után, ugyanis 10,2 milliárd euróval csökkennek majd az EU költségvetési forrásai, és ennek pótlására változatlan keretfeltételek mellett Németországnak 16 százalékkal, vagyis 3,8 milliárd euróval kellene növelnie a befizetéseit – számoltak be a Funke médiacsoport lapjai az Európai Parlament jelentéséről. Németország az EU legnagyobb nettó befizetője, a Deutsche Welle internetes oldala szerint tavaly nettó hozzájárulása elérte a 15,6 milliárd eurót. A Brexit után a többiekre jóval kisebb teher hárul majd: Franciaország évi 5-6 milliárdos nettó befizetése 1,2, Olaszországé 1 milliárd euróval emelkedik. Egyelőre még folyik a vita arról, hogy csökkentsék-e a közös költségvetést, vagy új források után nézzenek, például adók formájában.

A vártnál gyorsabban nőtt az ipari termelés

A szeptember volt közel egy éve a legjobb hónapja a brit iparnak, a termelés 0,9 százalékkal emelkedett augusztushoz és 2,5 százalékkal a múlt év azonos időszakához képest – közölte a brit statisztikai hivatal (ONS). A Reuters által megkérdezett elemzők 0,3, illetve 1,9 százalékos növekedésre számítottak. Az eredményt a globális gazdaság jó teljesítménye és a gyengébb font exportösztönző hatása támogatta. Az ONS nem változtatott a harmadik negyedévi növekedésére vonatkozó 0,4 százalékos előrejelzésén, ami elmarad az eurózóna 0,6 százalékos bővülésétől.

 

Theresa May Brexit nemetek
Kapcsolódó cikkek