Közélet

Oroszország törvénymódosítással üzent Amerikának

Az orosz alsóház elfogadta azt a törvénymódosítást, amely alapján lehetségessé válik, hogy külföldi ügynökként jegyezzék be a külföldi vagy a határon túlról finanszírozott sajtóorgánumokat.

Az orosz állami duma, azaz az alsóház szerdán elfogadta azt a törvénymódosítást, amely alapján lehetségessé válik, hogy külföldi ügynökként jegyezzék be a külföldi vagy a határon túlról finanszírozott sajtóorgánumokat – adta hírül a CNN. A módosítással az oroszok elsősorban az Egyesült Államoknak üzennek, miután az USA ügynökként jegyezte be az RT America televíziót, amelyet az orosz állam működtet. A washingtoni vádak szerint a médium propagandaterjesztéssel beleszólt az amerikai elnökválasztási kampányba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Forrás: AFP

A törvénymódosítás mindazokat a sajtóorgánumokat érinti, amelyeket külföldi kormányok, kormányszervek, külföldi állampolgárságú vagy állampolgársággal nem rendelkező személyek támogatnak pénzügyileg. A törvényhozók arról nem tájékoztattak, hogy pontosan mely szervezetek kerülhetnek a célkeresztbe, ezeket az orosz igazságügyi minisztérium választja majd ki. A média várakozásai alapján azonban az amerikai CNN, a Voice of America és a Radio Free Europe számíthat az ügynöki besorolásra. A kormányzó Egységes Oroszország pártjának egy képviselője, Andrej Iszajev hétfőn a német Deutsche Wellét is a „veszélyeztetettek” közé sorolta.

A módosítást akkor iktathatják törvénybe, amikor a felsőház is jóváhagyja, ez a jövő héten esedékes. Utána már csak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kell aláírnia a javaslatot.

sajtó Oroszország ügynökök
Kapcsolódó cikkek