Közélet

Százmilliókat fordít Kazincbarcika street artra

Százmilliókat fordít Kazincbarcika street art alkotásokra. A lakók megszerették, és remélik, a jövőben a turisták is felfedezik a várost.

Egy háromdimenziós steampunk unikornis ugrik elő Kazincbarcika egyik panelházának falából: a különleges falfestményt a térhatású alkotásairól híres Remko van Schaik holland street art művész készítette. A város – amelynek néhány éve az unikornis az egyik címerállata – százmilliókat költ ilyen falfestményekre, ezenkívül még harminc házfalat dekoráltattak ki művészekkel. A Kolorcity program keretein belül évente 52 millió forintot fordít a falak festésére és restaurálására az önkormányzat. Az egyéb street art akciókra, alkotásokra, közösségi programokra, alkotótáborokra és a Kolorfesztivál nevű programra pedig évente 25-30 millió forintot használnak fel.

A 2011-ben indított programot csak részben fizette az önkormányzat, a nagyobbik részét a Svájci hozzájárulási program fedezte, a város átlagosan 22 százalék önrésszel vett benne részt. A lakosság és a helyi vállalkozók körében azonban akkora sikert aratott a kezdeményezés, hogy magáncégek is beszálltak a közterületek szépítésébe. A kínai tulajdonú Wanhua-BorsodChem Zrt. finanszírozta például a város főterén álló sárkányszobrot, amely Szőke Gábor Miklós alkotása. Szőke Gábor Miklós készítette még a város egyik körforgalmát díszítő szivárványszínű unikornisszobrot is 2013-ban, amely mostanra a város egyik szimbóluma lett.

A svájci finanszírozású program az idén lejár, a város azonban civilek bevonásával továbbvinné a street art mozgalmat. Az év végén indul egy közösségvezérelt helyi program, a „Színezzük együtt Kazincbarcikát”. Ennek keretein belül kisebb léptékű, a helyi együttműködést ösztönző, kulturális eseményeket, street art alkotásokat létrehozó közösségi programokat szerveznek majd, a megvalósításra 2020-ig körülbelül 130 millió forintot szánnak.

„A város lakói kezdetben megosztottak voltak a modern, kortárs street art alkotások láttán, majd idővel egyre inkább megszerették őket” – mondja Makkai Orsolya, a Barcika Art Kft. ügyvezető igazgatója. A lakóközösségek most már szívesen fogadják az épületek falára tervezett alkotásokat, sőt maguk kérik az épületükre az új grafikákat, versenyeznek az új képekért.

Hosszabb távon Kazincbarcika abban bízik, hogy befektetőket és turistákat is vonz majd a városba a sok színes kép és érdekes színes vagy fekete, gumiabroncsból készült szobor. Az odalátogatók mindenesetre már most is megcsodálják ezeket a műveket. A jövőbeli terv pedig az, hogy a környék természeti szépségeinek bemutatásával, illetve a tágabb térség – Diósgyőr, Szilvásvárad, Aggtelek, edelényi kastély – látnivalóira való figyelemfelhívással együtt intenzívebb turisztikai célú kampányt indítanak, amelyben az új kazincbarcikai városarculati elemek is szerepet kapnak.

Kazincbarcika street art
Kapcsolódó cikkek